magin med att yoga ute …

Man blir liksom ett med vinden … och fördjupar kontakten med naturen … och känner sig fri … och lycklig … och alla dofter är extra starka … hur flummigt låter inte det? Som en drog?

Faktum är att yoga utomhus faktiskt funkar som en drog, man ökar bland annat sina nivåer av välmående-hormonet dopamin, exakt så säger forskningen.

Jag minns mitt första yogapass utomhus, jag hade ställt mig i en liten solig glänta och testade spontant några solhälsningar, innan dess hade jag bara yogat under kontrollerade former i en sunkig gympasal inomhus … under min yogalärare Jaanas vakande öga.

Ute är en helt annan grej, alla instinkter skärps, man ser och upplever saker som man inte upptäcker i vanliga fall, ljud, dofter, vinden mot huden.

Jag blir så himla glad och nöjd av att yoga utomhus, jag känner mig genomtränad och stark, men samtidigt mysig och mjuk. Känslan efter yogan, när man andas ut och är klar med allt. Wow. Att ha fokus men ändå vara avslappnad. Sedan sitter känslan i hela resten av dagen, man har liksom koll på läget.

Nu i juni, när jag inte undervisar, gör jag alla mina yogapass utomhus, jag förbereder mig för att ta emot dig. Första juli startar vi med yoga ute, och det kommer att bli grymt!!!

Jag har övat in en helt ny (för mig) variant av solhälsning som är urgammal och som härstammar från Dhirendra Brachamcharya, en snubbe från Delhi i Indien… och man MÅSTE vända sig mot solen när man gör den, bara en sån sak …

 

Sommarn är magisk! Det är NU vi har energin och det är nu vi ska träna och yoga extramycket för nu är nu och vi lever nu.

En sak som är viktig att veta för dig som vill yoga med mig i sommar … är att jag har bytt plats för yogan …

… efter 15 år i denna fina soldränkta gläntan flyttar jag …

 

Till andra sidan av Falsterbokanalen, till denna magiska havsutsikt. Varmt välkommen! Jag älskar juni för då bygger jag upp mig men jag ser fram emot juli :-)

Kramar

Jona

simning och andning

Välkommen att simma tillsammans i havet vid Falsterbokanalen!

Måndagar 07:15 (har startat den 27 maj)
Tisdagar 18:00 (Swimrun har paus den 4 juni när Madde skriver tenta)
Onsdagar 07:45 (har startat den 22 maj)
Fredagar 07:15 (passet start den 14 juni)

Över hälften av alla jag möter säger att andning är det man tycker är svårast och det man får kämpa med allra mest när man ska simma frisim.

Vad är den stora ”hemligheten” när man att andas i frisim?

Att man ska få luft! Svaret är chockerande simpelt!

Andningen ger kroppen syre och man reglerar sin position i vattnet med hjälp av andetaget.

När man har fullt upp med att fokusera på tekniken glömmer man bort att att andas ut under vattnet, andetaget blir ojämt. Många tänker dessutom att man måste andas på var 3:dje armtag (3-takts andning eller bilateral andning) och att detta är det enda rätta sättet i frisim. 

Man tvingar sig att andas 3-takts andning, men istället för att det ska bli en fin upplevelse, hamnar man i syreskuld, eftersom man oftast har svårare att andas åt ena hållet. Det är lätt att tappa tekniken på köpet, eftersom den sida man har svårare att andas åt, ofta även är den ”svagare” sidan.

Nu menar jag inte att det är en dålig sak att lära sig 3-takts andning, men man ska inte andas på ett visst sätt till varje pris, utan man ska istället variera sin andning. Att kunna andas åt båda hållen är fördelaktigt vid simning i öppet vatten för navigering, och under en tävling för att se var människor och landmärken är. Det viktigaste är att dock att få syre! Om du offrar ditt behov av syre framför något speciellt andningsmönster, som du tror du måste hålla, kommer du att få sämre energi och teknik på lång sikt.

Den som kan andas på olika sätt blir mer trygg i vattnet och kan hålla en positiv attityd och bara ”fortsätt simma” oavsett vad som händer, i alla förhållanden.


 

Det var måndagens peptalk. I morse simmade jag med Pernilla och Anna och det var +15°C grader i havet. Det tog några vändor upp och ner på land innan vi vande oss, men sedan gick det bra, och ingen frös. Vi simmar igen på onsdag kl: 07:45 i samband med Gryningspuls på Studio Canalis. Då ska vi fokusera lite extra på det här med andningen. Du kan läsa mer om simningen här!


Vill du ha mer vattenvana innan du följer med på våra gemensamma pass?

Du är välkommen till individuell coaching i liten grupp med max 3 personer tillsammans med Madelen Rydqvist. Läs mer om PT Crawl här!Vi hjälper dig till succé i öppet vatten! Tillsammans blir vi smidiga som fiskar i havet och lär oss att simma och andas harmoniskt, lugnt och fint.


Lev, träna, yoga, njut – sommaren är här!

Jona

 

 

1 juli startar yoga utomhus vid Falsterbokanalen

 • Varmt välkommen till Camp Canalis uteyoga


  Vad: Skön yoga utomhus som passar exakt alla
  När: Måndagar, onsdagar och fredagar kl.9-10
  Var: På bryggan vid Handikappbadet, Västra Kanalvägen
  Pris: 1200kr för 18 pass uteyoga inklusive bastu och bad
  Anmälan: Alla pass är drop in, när du betalat är det bara att komma
  Start: Måndag 1/7 kl.9-10
  Slut: Fredag 9/8 kl. 9-10
  Ta med: Eget liggunderlag och sköna kläder

 • Hej vänner! Måndagen den 1 juli kör jag igång med sommaryoga utomhus, det blir den femtonde sommaren i rad som jag undervisar yoga vid havet i Höllviken. I år flyttar vi till bryggan vid handikappbadet, som ligger perfekt vid Lotsvillan på den västra sidan av Falsterbokanalen. Det blir härlig uteyoga varje måndag, onsdag och fredag kl.9-10 fram till fredagen den 9 augusti. Priset är 1200kr för alla uteyogapass under hela sommaren. Om det regnar flyttar vi inomhus till Studio Canalis stora sal Utsikten. Du får även gärna bada bastu hos oss och bada i havet i samband med yogan. Varmt välkommen, du köper camp canalis uteyoga med Swish här nedanför. (Om du vill ha ”hela paketet” med både uteyoga, inneyoga, sim, swimrun, cykel och löp för 1800kr, så läser du mer och fixar det på Studio Canalis hemsida).

 

 

Fråga: Får man ta med en kompis?
Svar: Du som har sommarkort får jättegärna ta med en gäst så att ni kan yoga, bada och basta tillsammans. Priset är 180kr med swish, som betalas på plats.

teori om vagusnerven … och simpremiär

Mänskan är fantastisk och anpassningsbar, men man måste testa sina gränser och utmana sig för att man ska bli mer tåligt. Att vänja sig vid kallt vatten tar lite tid, precis som det tar tid att vänja sig vid hotyoga. OM man vill bli starkare i sina muskler då styrketränar man, gör armhävningar osv. Men hur ska man få bättre fokus och lära sig att möta motstånd i …  ”livet” ?

För att bli starkare mentalt behöver man prova nya saker, utmana sig och våga  … Ett kallt dopp kräver lite självdisciplin och mod, men efteråt är kicken stor.

Av yoga och kallt vatten blir man stark i sitt psyke för man stärker sin vagusnerv. Vagusnerven är kroppens längsta nerv, som binder samman hjärnan med viktiga organ i kroppen. Kallt vatten och yoga stärker vagusnserven. Här nedanför är en sammanfattning av de forskningsresultat som finns i Teori om vagunsnerven/Polyvagal Theory av Streeter et al 2012:

 

Vagusnerven förmedlar signaler mellan hjärnan och kroppen i båda riktningar.

Vagusnerven är kopplad till parasympatiska nervsystemet.

God vagustonus förknippas med förbättrad känsloreglering, minskad hjärtfrekvens, lägre blodtryck samt ökad HRV.

Enligt teorin om vagusnerven leder yoga till förbättrad vagustonus och resilience.

 


Varmt välkommen till Open Water simning i Falsterbokanalen med temat acklimatisering. Havstemperaturen är +14°C. Vi simmar på onsdag morgon 22 maj kl. 07:45-8:30 i samband med Gryningspuls. Samling Studio Canalis, Västra Kanalvägen 20, där vi tar på oss våtdräkterna och ”laddar” mentalt. Vi simmar några korta sträckor och springer upp på land emellanåt för att hålla värmen. Jag kommer att styra upp det hela så att det blir allmänt trevligt, och så att vi vänjer kroppen successivt vid havet … det blir garanterat en positiv upplevelse. Det blir superkul!

Jona

 

 

 

 

 

 

 

Yinyoga

Sakta ner tempot och vända fokus inåt. Utmaningen är att stanna i tystnad inuti sig själv. I yinyoga stannar man stilla mycket länge i varje yogaställning. Senor, leder och bindväv påverkas, kroppen blir smidig och mjuk. I varje position finns det gott om tid att känna in och du kan tänka att du går igenom tre olika faser.

 • 1. Hitta din gräns. Kom in i yogaställningen och hitta din gräns, alltså till ett läge där du kan stanna i ställningen under en längre stund. Ge din kropp möjlighet att öppna upp och låt den sjunka djupare in i ställningen. Slappna av.
 • 2. Stanna i stillhet. När du har hittat din gräns ska du stanna stilla i ställningen. Var beslutsam, rör inte på dig. Skapa stillhet i kroppen och lugna andetaget. Backa dock alltid tillbaka ut ur positionen om det gör ont. Yoga ska inte göra ont.
 • 3. Håll tiden ut. När du har hittat din gräns och blivit stilla finns det bara en sak kvar att göra. Att stanna kvar i ställningen och hålla den tiden ut. Stanna kvar, du har tid.

Efter att du hållit en yogaställning i 3-5 minuter eller mer ska du röra på dig för att öka blodcirkulationen och för att ”sprida chi” till resten av kroppen. Efter en intensiv stretchposition kan du sträcka ut kroppen i motsatt riktning från föregående övning. Den motsatta ställningen är en yangställning som du håller en kort stund. Vävnaderna får en paus och du får ny energi att fortsätta vidare in i passet. Exempel: Efter att du har böjt dig framåt i fjärilsställning är det skönt att komma ur ställningen långsamt och sedan luta sig bakåt i några andetag. Genom att röra dig från flexion (framåtböjning) till extension (bakåtböjning) får bindväven runt ryggraden vila. Du håller en ”Yangställning” i ett yinyogapass under 5-10 andetag. Exempel på bra yangställningar mitt i ett yinyogapss är: Nedåtgående hund, katt och ko, höftcirklar, vindrutetorkare, halv solhälsning och månhälsning.

Lycka till med YIN! Här nedanför är ett bra pass som jag lagt up på YouTube, som du kan göra hemma när du vill!

Jona