Avancerat pass som bygger upp den andliga kapacitet oavsett var man befinner dig på den existentiella resan. Lycka till- Tona in. Vi är vi och vi är universums kreativa energi*

1. Sitt i lätt meditationsställning. Sträck upp armar som ett V och håll handflator framåt. Flexa ryggen fram- andas in, runda ryggen bak- andas ut. (Som ryggflex). Ansiktet är fram hela tiden. Håll fokus ut genom 3:dje ögat. Lyssna på det flödande&mjuka ljudet av andetaget. 2 minuter. Avslut: Andas in, sträck armar rakt upp, andas ut. Repetera ytterligare 2 ggr.


 

2. Sitt i lätt meditationsställning. Lyft upp armar och böj armbågen i 90 graders vinkel. Håll händer i gyan mudra (tryck tummen mot pekfingertoppen). Vrid överkroppen mot vänster- andas in, vrid överkroppen mot höger- andas ut. 2 minuter.


 

3. Ligg utsträckt på rygg med armarna rakt bakom huvudet. Andas in och lyft upp armar och ben till 90 grader, vinkelrätt mot marken. Andas ut och sänk ben och armar igen. 1 minut.


 

4. Stå på knäna. Sträck upp armar ovanför huvudet – andas in. Sjunk ner med pannan mot marken och armarna utsträckta och handflator mot varandra- andas ut. Fortsätt denna rörelse upp och ner mjukt och skönt i takt med andningen i 2 minuter.


 

5. Kom upp i kamelen och låt huvudet hänga bakåt – andas in. Kom ner i baby pose  med pannan  mot golvet och armarna längs med sidan av kroppen- andas ut. Fortsätt upp i kamelen och ner i baby pose i 2 minuter.


 

6. Stå upp. Vrid dig mot vänster – sträck ut vänster arm och korsa höger arm över bröstet. Repetera åt anda hållet. Andas in mot vänster – andas ut mot höger. Huvudet rör sig med överkroppen. Håll händerna mjukt knutna. 2 minuter.


 

7. Stå på alla fyra och sträck ut motstående arm och ben. Håll upp handflatan och tryck framåt med kraft. Tryck även foten bakåt. Lyft upp huvudet och håll ögonen öppna. Fokusera blicken långt bort i den oändliga horisonten. Andas djupa andetag eller eldandning i 2 minuter. Vila kort. Upprepa med andra benet och armen. 2 minuter.


 

8. Sitt i lätt meditationsställning. Sträck armar rakt ut till sidor- andas in. Ögonen är slutna när armar är utsträckta. Kom med händer mot varandra tills de är 15 cm från varandra – andas ut. Öppna ögonen när händer är 15 cm från varandra. Slut ögonen igen när du sträcker ut armar. Fortsätt rytmiskt i ett raskt tempo, koordinera rörelse, andning och ögon. Detta är en övning för hjärnan, som efterliknar en kameralins som öppnas och sluts. 2 minuter.


 

9. Stå med armar rakt upp och sträck dig högt mot himlen- andas in. Böj dig neråt utan att böja på knäna och när huvudet kommer ner fortsätter du med armarna bakåt och uppåt och sträcker dem vidare mot himlen- andas ut. Börja upp och ner i ett lugn tempo och öka sedan successivt takten. 2 minuter.


 

10. Sat Kriya. Sitt på hälarna med knäna i hop. Sträck upp armar och knäpp händer utom pekfingrar, som pekar rakt upp. Fokusera ut genom tredje ögat. Säg Sat– dra in navelpunkten. Säg Nam-slappna av. Tempot är ganska snabbt och rytmiskt, ca 8 navelpumpningar på 10 sekunder. Andningen sköter sig själv under övningen. Tänk på att hålla ryggen stilla och rak. Visualisering: När du säger Sat och drar in naveln visualisera mentalt hur helande energi och ljus strömmar in i din kropp genom naveln. Visualisera hur detta ljus strömmar upp längs med ryggraden rakt upp till mitten av huvudet. När du säger Nam visualisera hur helande energi och ljus flödar ut genom toppen av huvudet och tredje ögat. (Mitt emellan ögonbrynen i pannan). Fortsätt att pumpa rytmiskt med naveln 2 minuter. Avslut: Andas in, håll andan inne, dra upp rotlåset (spänn muskler i underlivet samt lägre delen av magen), fokusera energin ut genom toppen av huvudet. Andas ut. Andas in igen, andas helt ut, dra upp stora låset. Slappna av.


 

11. Vila på rygg. Slappna av djupt. 10 minuter.


 

12. Gunpati Kriya. Ganesha meditationen. Dags att meditera. Hela detta yogapass är förberedelse för meditationerna som föjer, det är ingen mening att öva yoga och sedan inte meditera. Det är som att köpa en god glass, men inte äta upp den. Börja med 11 minuter och arbeta successivt upp tiden till 31 minuter.


 

13. Humee Hum Brahm Hum. Sitt i lätt meditationsställning. Lyft upp armar och böj armbågar i 90 graders vinkel. Håll handflator framåt. Ögonen är öppna och fokus är på nästippen (på den punkt längst ner som du inte kan se). Sjung mantrat Humee Humm Brahm Humm* (Finns på Cd:n av Nirinjan Kaur). Rytmiskt i takt med mantrat vidrör du toppen av huvudet med vänster hand i en välsignande gest samtidigt som du sjunger Humee Humm. När du sjunger Brahm Humm kommer du tillbaka med handen igen. Fortsätt 11 minuter. (Mantrat uttalas Hami Hamm – Bramm Hamm)

Referens. David Shannahoff Khalsa.

 1. Hej
  jag råkade låna din bok på biblioteket för några månader sedan och köpte den sedan. en riktigt bra och inspirerande bok.
  jag körde detta pass i går och det var utmanande och roligt.
  Jag ser framemot nästa bok
  Tack

 2. Hej! Jag undrar vad det mantrat som man sjunger betyder? Vad finns det egentligen för olika mantran som är vanliga inom yogan?

  Kram Anna

  1. Hej Ram Anand Kaur!

   Passet kommer från David Shannahoff Khalsa och hans bok:
   Kundalini Yoga Meditation: Techniques Specific for Psychiatric Disorders, Couples Therapy, and Personal Growth

   Shannahoff har gjort hyfsat mycket forskning på hur meditation påverkar oss och hur man kan använda meditation som en terapiform.

   Om du vill kan jag skicka dig en av hans publikationer.

   Lycka till

   Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.