”If the Self is conquered you shall be happy in this world an hereafter”-Mahavir

Yogisk filosofi delar sinnet i tre aspekter: Det Negativa, Det Positiva och Det Neutrala sinnet. Regelbunden andlig disciplin genom meditation och yoga lär oss att betrakta vårt eget sinne. Vi lär oss att se vilka aspekter av sinnet som är mer eller mindre dominanta inom oss. Inget sinne är bättre eller sämre än det andra, de har bara olika sätt att arbeta i olika livssituationer. Genom regelbunden övning lär vi oss att balansera sinnet och acceptera det är.

Negativa sinnet: Det beskyddande sinnet ser begränsningar, faror, problem och hinder. Meditation för det negativa sinnet hittar du här.


Positiva sinnet: Det expansiva sinnet ser möjligheter, äventyr och utmaningar. Meditation för det positiva sinnet hittar du här.


Neutrala sinnet: Det meditativa sinnet är betraktande, ser helhet och ger perspektiv. Meditation för det neutrala sinnet hittar du här.

  1. Hej Jona!
    Ska man meditera för det negativa sinnet ex när man känner att man ahr för mkt av det negativa eller ska man då varva med de andra?

  2. Hej kära Magdalena!

    Du kan tänka så här: Alla vägar bär fram till upplysning så småningom, det finns bara olika verktyg och vägar :-)

    Med det menar jag att det inte finns någon meditation som är “fel” utan alla ger en specifik effekt för sinnet som vi har nytta av på vägen.

    Lite som att alla vägar bär till Rom :-)

    1) Meditationen för det negativa sinnet är bra när man känner att det finns mycket gnäll i skallen, som man vill släppa taget om.

    2) Meditationen för det positiva sinnet stärker känslan av att “vara på rätt plats i livet”

    3) Meditationen för det neutrala sinnet ger oss frid och tillit.

    Med andra ord: Alla är bra på sitt sätt.

    Lycka till!!

  3. Hej! Jag gillar din hemsida, det finns mycket intressant att fördjupa sig i. Jag är i stort behov av att göra meditationen för negativa sinnet, det är fullt där nu… Är det någon speciell musik som är lämplig till meditationerna för sinnet, eller ska det vara tyst?
    varma hälsningar Jennie

    1. Hej Jennie!

      Tyst är bäst för vi vill inte distrahera sinnet med musik, utan vi vill möta alla tankar – rakt av och direkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.