Tidig morgon vid spisen. Kokar ingefära- och citronte till ett kompani yogafolk

Mat är religion, som styrs av matprofeters ivriga och (i bästa fall) välvilliga råd. Ur yogisk synvinkel kan det vara en god idé att förhålla sig ifrågasättande och kritisk. Att tänka och känna själv. Alla är vi nämligen skapta unika och perfekta  – och alla har vi vår egen idealdiet. Vi vill gärna krångla till det och göra det onödigt teoretiskt, men egentligen är det väldigt enkelt:

1) Ät medvetet
2) Ät vad jorden ger
3) Ät inte för mycket

Att äta medvetet innebär att välja med omsorg, att äta i ro och känna efter. Viktigt också att njuta av maten och undvika känslor av skuld och skam. Att äta vad jorden ger är att välja riktig mat, som vi begriper oss på och som vår mormors mor skulle känna igen. Detta betyder att avstå all typ av konstig, manipulerad mat, som gått igenom femton fabriker och ligger inkapslade i tjugo förpackningar. Att inte äta för mycket är världens enklaste, men mest svåra råd att följa. Ofta matar vi vår rastlösa hjärna snarare än vår redan allt för mätta kropp.

japanskt

Personligen älskar jag att testa allt på mig själv och letar efter mat som ger livsenergi. Jag har provat diffusa yogiska dieter och obskyra tips som att leva 30 dagar i sträck på enbart mungbönor&ris och rena råa rawfoodmånader. Jag har gått på olika typer av fastekurer och hoppat på detox-experiment. Jag har testat att tillföra ett ägg om dagen till en annars helt vegansk diet, levt glutenfritt i perioder, tillfört alger med mera gröna gräsiga drycker. I vinter har jag levt enkelt och svenskt på vitkål, morot och knäckebörd. Just nu experimenterar jag med ett nytt veganskt ekologiskt proteintillskott gjort på malda ärtor. Jag vill utreda vad det kommer att medföra för synliga effekter på min muskeldefinition. Mest nyfiken är jag på den mentala effekter på min meditation och allmänna energinivå och lust. Det är inte cancerforskning jag pratar om, men jag gör det så empiriskt och noggrant jag kan och antecknar vad jag upplever:

-Känner jag mig vaken och energifylld, eller trött och hängig?
-Hur känns magen; behaglig och varm eller uppsvälld och bubblig?
-Hur känns det i lederna; smidiga eller upplever jag smärta och stelhet?
-Hur är sömnen?
-Hur känns hjärnan; skarp och alert eller såsig och trög?
-Hur påverkar maten min lust?
-Hur snabbt kan jag springa?

Jag har blivit klok på att vissa födoämnen och matkombinationer är rena raketbränslen. Min övertygelse är att alla kan bli experter på sig själva. Alla kan bli sin egen läkare, lärare, präst och guru!  Vi behöver bara lita på oss själva istället för att sätta vår tilltro på experter och myndigheter. Frågor vi måste ställa oss är; hur påverkar detta mig, min omvärld, jorden och mänskligheten.

Fram för sunt förnuft och enkelhet. Lyft blicken och lita på kroppen!

Jona

 1. intressant inlägg. Tycker du har helt rätt att man är kapabel att själv känna efter vad man mår bra.
  Gillar dina punkter över hur du försöker analysera din reaktion på din kost. Men det är väl ofta många faktorer som påverkar hur man mår som sömn, träning och livet i övrigt. Men försöker du äta en viss kost säg 1 vecka och göra en rättvis bedömning på så sätt eller bara analysera 1 dag i taget i relation till vad du åt?
  Blev lite inspirerad att bli mer medveten om hur jag reagerar på det jag stoppar i mig.

  1. Härligt att någon läser och blir inspirerad!
   Ja, man får prova och experimentera, ibland analyserar jag längre och ibland kortare perioder – och precis som du säger; det är många saker som spelar in.
   Vissa födoämnen, som t.ex rödbetsjuice känner man direkt effekten av i form av energi och bra mjölksyratålighet, medan olika fetter är svårare att känna påverkan av.

 2. Väl skrivet! Tror verkligen att det är individuellt vad som funkar i matväg och kan bli allergisk mot folk som predikar om vissa dieter som universalmetod för alla. Det gäller att testa sig fram och hitta nåt som funkar för en själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.