I väst har yoga främst kommit att förknippas med hathayoga (samlingsnamnet på fysisk yoga) och mer eller mindre avancerade yogaställningar. Yoga ses som en form av träning för att nå ett visst mål, som till exempel en starkare, smidigare eller snyggare kropp. Vissa ser på yoga som ett sätt att öka sin koncentration, som en slags mental träning eller återhämtning för sinnet. Avslappning och andningsövningar är också förknippade med ordet yoga. För många västerlänningar handlar yoga alltså om stretching och avslappning. Andra attraheras av yogisk filosofi och bland annat tankegångar, som handlar om att nå frihet från bundenhet – andlig upplysning. Yoga kan alltså förklaras som fysisk träning, mental övning eller andlig upplysning.

  • Fysik träning för hälsa och livskraft
  • Mental träning för självkännedom och avslappning
  • Andlig träning för medvetenhet och upplysning

 

Vad är målet med yoga?

Det yttersta målet med yoga är moksa (frihet eller frigörelse). I YogaSutras beskrivs ändamålet med yoga som absolut frihet. Frigörelse från lidande och bundenhet. Målet med yogautövningen är att kultivera ett synsätt, som leder till att vi inte längre känner bundenhet till exempelvis kroppen, tankarna, känslorna eller våra ägodelar. Att fästa sig vid materiella ting anses stå i vägen och hindra oss från att nå verklig insikt och andlig upplysning.

 

Inom Shivaism, som är en indisk filosofi, avser yoga att förena kundalini (livsenergi) med shiva (högsta medvetandet). Föreningen mellan kundalini och shiva anses leda till upplys- ning. Ibland används ordet shakti istället för ordet kundalini. Shakti och kundalini är samma sak. Kundaliniyoga förenar shiva och shakti.

 

Mahabharata, som innehåller den inom många yogatraditioner mycket populära texten BhavagadGita, beskriver ändamålet med yoga som att kunna uppleva en förening av Atman (den mänskliga själen) och Brahman (världssjälen). Föreningen syftar alltså inte på den mellan kropp och själ som ofta refereras till inom västerländskt orienterad filosofi.

Kramar solsken och kraft på yogavägen

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.