…vi söker efter frid och försöker hitta balans och harmoni.

helg-8-27

I vårt samhälle handlar mycket om prestation, förbättring och förändring. Man duger inte som man är utan ska bli någon annan – någon bättre. Vi stressar upp oss och vid stress sätter det sympatiska nervsystemet igång i kroppen. Hjärtat börjar slå fortare, pulsen går upp och blodtrycket ökar, andningen blir snabb, matsmältningen avstannar, musklerna blir spända och stresshormon börjar produceras. Vi är beredda på kamp eller flykt. Detta system är livsnödvändigt för oss för vår överlevnad eftersom vi måste reagera snabbt vid fara. Tyvärr sätter systemet även igång när vi inte är i en reell fara utan endast är under hård press och är stressade.

jona-bok-3-390Genom att exempelvis utöva yoga tar man kontroll över stressen. Andningen är central inom yogan och genom att lära sig olika andningstekniker får man ett redskap som fungerar vid stress.

jona-bok-3-261

Långa djupa andetag sänker stressnivån i kroppen och lugnar ner tankarna och känslorna. Vid sömnproblem som också är vanligt vid stress kan man andas genom vänster näsborre för att aktivera det parasympatiska systemet.

jona-bok-3-296

Meditationen lär oss medveten närvaro – att leva i nuet och stilla våra tankar. När vi lever här och nu, och inte grubblar över det förflutna eller planerar för framtiden, minskar vi också stressen. Yoga handlar inte om prestation och förbättring – utan om medvetenhet och acceptans. En ökad medvetenhet om sig själv och vem man verkligen är och att acceptera sitt sanna jag. Att man duger precis som man är.

helg-8-22

Självkännedom är en nyckelaspekt vid andlig utveckling. Andlig upplysning ändrar inte dig som person. Du blir bara mer tillfredsställd med dig själv som du är. Tänk så här: Det är ok att vara jag – att vara på detta sättet.

 

DUKHA är ett begrepp inom Indisk filosofi som står för lidande och otillfredsställelse. Att känna dukha är en nödvändig följd av livet. Man kan inte göra yoga i tron att man slipper dukha. Vi kan inte undkomma t ex oro, rädsla, ilska, sjukdom, sorg, ensamhet, olyckor, åldrande och död. Dukha inkluderar tanken om att allting är i förändring – att allting förändras konstant. Ingen av oss kan undvika dukha. Vi undkommer inte lidande under livets gång.

Jona

  1. Finaste Jona. Du förklarar allting så enkelt och bra. :-) jag tänker att om det är något jag inte gillar hos mig så kan jag ju faktiskt ändra på det om jag vill. :-) KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.