Sakta ner tempot och vända fokus inåt. Utmaningen är att stanna i tystnad inuti sig själv. I yinyoga stannar man stilla mycket länge i varje yogaställning. Senor, leder och bindväv påverkas, kroppen blir smidig och mjuk. I varje position finns det gott om tid att känna in och du kan tänka att du går igenom tre olika faser.

  • 1. Hitta din gräns. Kom in i yogaställningen och hitta din gräns, alltså till ett läge där du kan stanna i ställningen under en längre stund. Ge din kropp möjlighet att öppna upp och låt den sjunka djupare in i ställningen. Slappna av.
  • 2. Stanna i stillhet. När du har hittat din gräns ska du stanna stilla i ställningen. Var beslutsam, rör inte på dig. Skapa stillhet i kroppen och lugna andetaget. Backa dock alltid tillbaka ut ur positionen om det gör ont. Yoga ska inte göra ont.
  • 3. Håll tiden ut. När du har hittat din gräns och blivit stilla finns det bara en sak kvar att göra. Att stanna kvar i ställningen och hålla den tiden ut. Stanna kvar, du har tid.

Efter att du hållit en yogaställning i 3-5 minuter eller mer ska du röra på dig för att öka blodcirkulationen och för att “sprida chi” till resten av kroppen. Efter en intensiv stretchposition kan du sträcka ut kroppen i motsatt riktning från föregående övning. Den motsatta ställningen är en yangställning som du håller en kort stund. Vävnaderna får en paus och du får ny energi att fortsätta vidare in i passet. Exempel: Efter att du har böjt dig framåt i fjärilsställning är det skönt att komma ur ställningen långsamt och sedan luta sig bakåt i några andetag. Genom att röra dig från flexion (framåtböjning) till extension (bakåtböjning) får bindväven runt ryggraden vila. Du håller en “Yangställning” i ett yinyogapass under 5-10 andetag. Exempel på bra yangställningar mitt i ett yinyogapss är: Nedåtgående hund, katt och ko, höftcirklar, vindrutetorkare, halv solhälsning och månhälsning.

Lycka till med YIN! Här nedanför är ett bra pass som jag lagt up på YouTube, som du kan göra hemma när du vill!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.