• Jag läser så många forskningsrapporter nu att jag knappt kan sortera ut vad som är mest användbart, men det är kul, intressant och jag känner att det är jäkligt nyttigt. Som student på Karolinska Institutet, där jag går en utbildning som heter Yoga som kompletterande behandling vid sjukdom, har man tillgång till “Medline” som är en databas för vetenskapliga artiklar inom det medicinska fältet. Jag har laddat ner ett 50-tal artiklar och läst kanske 10 artiklar hittills. Lite fastnar, mycket fastnar inte :-)
 • Jag intresserar mig speciellt för nervsystemet, tycker det är spännande då jag själv har ganska ”hoppiga” nerver, jag blir lätt påverkad och hoppar till direkt när jag hör ett högt ljud eller någon tutar på min när jag cyklar. För att inte tala om när någon höjer rösten … Jag har läst mycket om stress, astma, andning och hur allt hänger ihop med yoga, och nu har jag skrivit min första lilla uppsats i ämnet: Yoga som stressreduktion. Nästa vecka när jag är i Stockholm igen ska vi sitta i grupper och diskutera/opponera på varandras arbeten. Kul. Du får gärna lov att läsa: Yoga som stressreduktion av Jona Dahlquist. Ge gärna en kommentarer! Jag är öppen för och älskar feedback.
 • Nu under sportlovet har jag läst om tekniker som ökar hälsa genom medkänsla, som är ett helt nytt ämne för mig. Som idrottare är man mest van att piska upp sig själv, inte så mycket i livet har handlat om att omfamna och ta hand om sig själv. Sorgligt men sant.  Jag har lärt mig att medkänsla är ett inbyggt system som vi alla har. Man vet genom forskning att träning i medkänsla påverkar vår hälsa och stärker våra relationer. Kroppen och sinnet blir friskare när vi visar varandra (och oss själva) större medkänsla.
 • Genom pulsmätning, scanning av hjärnan, blodprov och psykologiska tester kan forskare påvisa vad som händer i kroppen och sinnet när vi använder oss av medkänsla som verktyg.
 • Träning i medkänsla påverkar vagusnerven, som går mellan hjärnan och kroppens viktiga organ och skickar signaler till exempelvis hjärtat. Vagusnerven aktiverar två system i kroppen, som direkt påverkar hur man mår.
 • 1)Kroppens ”lugn och ro” (bromsen) system gör att blodtryck och hjärtfrekvens går ner, samt att immunförsvaret blir starkare, vilket påverkar humöret så att man känner sig lugn. Hjärnan fungerar optimalt.
 • 2) Kroppens ”fly och fäkta” (gasen) system får blodtryck och hjärtfrekvens att gå upp, samt stresshormoner och inflammatoriska proteiner att gå ut i blodet, vilket påverkar humöret så att man känner sig stressad. Hjärnan är inte lika skarp som vanligt.

 • Kroppen är gjord för att med lätthet kunna växla mellan dessa två system, ibland ska kroppen kunna gasa och ibland behöver den kunna bromsa, och man har genom forskning sett att en hög hjärtfrekvensvariabilitet (HRV) är ett tecken på att systemet fungerar som det ska.
 • Gasen är designad för att hantera hotfulla situationer, men många hot skapas inne i vår egen hjärna, snarare än att det finns en verklig yttre fara. Det kan röra sig om tankar av otillräcklighet, som exempelvis ”jag är värdelös” och om man fastnar i långa negativ tankespiraler påverkar detta kroppen negativt, genom att stresshormonerna stannar kvar i systemet. Hård träning utan regelbunden återhämtning gör också att gaspedalen kan fastnar och man går runt och är ”på” hela tiden.
 • Hur tar vi denna vetskap från labbet till yogamattan?Forskning visar att yoga stärker vagusnerven och därmed förmågan att lätt kunna växla mellan gasen och bromsen. Vi kan lägga till träning i medkänsla för att öka på effekten. När vi yogar övar vi oss i att undersöka och betrakta kroppen, andetaget och sinnet med vänlighet och acceptans.
 • Om du kommer på dig själv med att höra hur du talar till dig själv kritiskt och nedvärderande, fundera på om det är till någon hjälp i ditt liv att att du tänker så. Är den här tanken hjälpsam? Hur hade du tilltalat din bästa vän, ett barn eller en hundvalp? Personligen tänker jag alltid att jag pratar med en hundvalp när jag vill vara snäll mot mig själv ;-)
 • Lägg händerna på hjärtat, andas mjukt och säg till dig själv, okej … jag lägger märke till att jag tänker att jag är värdelös just nu, att jag nedvärderar mig själv, och det är okej att tänka så, men frågan är om den här tanken hjälper mig just nu i mitt liv, finns det något annat jag kan öva på istället … 

Den här veckan ska vi fokusera extra mycket på det här med medkänsla … ska bli intressant att se hur det känns … 

Kram, kram, det var bara några tankar :-)

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.