Hej vänner!

2020 har jag utmanat mig rejält och fortsatt simma i havet även nu när det bara är +8° C. Jag simmar cirka 30 minuter varje gång och känner mig helt oövervinnerlig. Kicken är oslagbar. Jag vet att det är nyttigt – därför fortsätter jag. Här nedanför publicerar jag ett utdrag ur tidningen “Vad Vi vet”. Dom förklarar det så himla bra. Lycka till med ditt vinterbad och var rädd om dig!

Ur tidningen VVV:

Det finns flera dokumenterade effekter av att bada kallt, både mentala och fysiska. Här är vad vi vet.

För den oinvigde är det svårt att förstå varför någon frivilligt skulle sänka sig ner i iskallt vatten. För de som gjort vinterbad till en vana är det omvända lika märkligt: hur kan man avstå något så vederkvickande?

  • Mentala effekter

I en finsk studie konstaterade forskarna att vinterbad har en positiv effekt på det allmänna välbefinnandet. Man undersökte humöret hos ett gäng vinterbadare under fyra månader, och jämförde med en kontrollgrupp. Allt eftersom tiden gick kunde läkarna konstatera att spänningar, trötthet och negativa tankar minskade avsevärt hos vinterbadarna.

De badare som led av reumatism, astma och långvarig värk i musklerna (fibromyalgi) upplevde att smärtan hade minskat på grund av badandet. Effekten efter fyra månader gjorde att de på det hela taget verkade vara vid bättre vigör och bättre humör än kontrollgruppen, och det trots att badarna vid inledningen av försöket konstaterats vara i sämre medicinskt skick än kontrollgruppen.

Flera studier pekar också på att isbad bidrar till positiva förändringar i kroppens system för att antioxidanter, något som kan stärka kroppens förmåga att hantera stress. Effekterna förutsätter en viss regelbundenhet, men tycks uppstå efter minst 20 sekunder i vatten kallare än 10 grader, upprepad tre gånger per vecka.

  • Medicinska effekter

Ur ett fysiskt perspektiv stressar isbad kroppen. Regelbundna bad i iskallt vatten har en positiv effekt på immunförsvaret samtidigt som det också stärker hjärtat. Det bidrar också till ökad blodcirkulation.

  • Fysiska reaktioner

I en artikel i Journal of Sports Medicine listas de många fysiska reaktioner som en nedsänkning i kallt vatten orsakar i kroppen. Huden är det första organet som kommer i kontakt med det kalla vattnet och reagerar genom kärlsammandragning, (vasokonstriktion) för att dra blodet från det yttersta hudlagret till vener längre in, som ett sätt att bevara värmen. Detta kan inledningsvis uppfattas om att man blir stucken av en massa små nålar.  Därefter försöker kroppen generera värme, (thermogenesis) på olika sätt, vilket kan ge muskelsammandragningar som gör att man huttrar eller skakar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.