Hej vän!

Tiden mellan vinter och vår är som en spännande resa där fjällens tysta skönhet i Åre möter havets livliga vågskvalp vid Höllvikens stränder. För mig är det en magisk tid nu, där kontrasterna mellan det frusna och det växande, det statiska och det rörliga, får mig att fundera över dualismen i tillvaron. Ena dagen känner jag hur det spritter i hela kroppen för att nästa dag känna mig helt oinspirerad.

Alla bilder är tagna av fotograf Clara Eneqvist

Mina tankar i detta inlägg inspireras av Advaita Vedanta, en urgammal hinduisk filosofi som jag fascinerats av sedan min kompis Wiveka började prata om Advaita och dess visdom för en tid sedan. Advaita, som betyder “inte två”, lär oss att se på världen som en enhetlig helhet, som naturens kretslopp. Dualism är en sorts balans mellan ljus och mörker, gott och ont, starkt och svagt. Jag ser den dualistiska filosofin som en påminnelse om att motsatta krafter faktiskt kan vara sammanflätade och nödvändiga för varandra.

Ta isen som exempel – den ultimata symbolen för dualism. Den kan vara både fast och flytande, och i den dualismen ser jag en djupare förståelse för livets skiftningar och förändringar. Den fasta isen representerar stabilitet och ordning, medan den flytande isen står för förändring och rörelse. Tillsammans skapar de en balans i naturen.

Det finns så mycket att lära från isens dualism. Genom att betrakta dess skiftningar kan vi lära oss att acceptera förändringar och att hantera motgångar med styrka och tålamod. För precis som isen som smälter till vatten och sedan fryser igen, så är även våra liv cykler av förändring och tillväxt.

Take home message från detta inlägg är att det även mitt i vinterns kyla eventuellt finns en glimt av vårens värme och hopp. Take home message är också att detta bara är en filosofisk modell som funkar för dig om du gillar den, annars kan du förkasta den. Tack för att du tog dig tid att läsa mina tankar och reflektioner. Tack för det. Namaste.

Din vän,

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.