Jag tog examen på Karolinska i dag

  • Yes, stort grattis till oss! I dag fick Sofia (min uppsatskompis) och jag reda på att vi är godkända på den slutgiltiga examinationen. Nu firar jag och läser alla andras intressanta uppsatser som handlar om yoga som kompletterande behandling för ätstörning, fatigue och cancer, PTSDF, ångest, depression, stress, KOL, mental och kroppslig ohälsa, självkänsla, stroke, ländryggssmärta …
  • Sedan januari har jag studerat deltid på institutionen för Neurobiologi, Vårdvetenskap och Samhälle vid Karolinska Institutet och jag har lagt hur mycket tid som helst på studierna. Det är tidskrävande, men roligt med all ny kunskap, och efter 20 år som yogalärare är det kul att kunna utveckla ett mer reflekterande och vetenskapligt förhållningssätt till yogaträning och undervisning.
  • Fram för allt är det superkul att kunna utarbeta helt nya yogaträningsprogram som kan fungera som kompletterande behandling vid sjukdom. Läs gärna Sofias och mitt ”jobb om stress” här: Yogaträning för stressreduktion_Jona_Sofia_FINAL20200519 (1) Själva yogapasset (som finns längst bak som en bilaga) är enkelt men noggrant utformat och jag har redan hunnit testköra yogapasset i några grupper. Nu hoppas jag kunna använda mig av mina kunskaper i större skala för en frisk, stressfri och glädjefylld vardag.

Ses snart i sommaren,

Jona

Yoga stänger aldrig ner

Kära yogakompis!

Nu har vi ett val.

Epidemier, vulkanutbrott och översvämningar är en del av kretsloppet på jorden.

Hur reagerar vi?

Med ilska, rädsla, panik eller genom att stoppa huvudet i sanden? Eller reagerar vi med omtanke och kärlek?

Inom yoga finns en tradition att hjälpa dem som har det svårt och att arbeta vidare med värdighet och medkänsla oavsett hur livet runt omkring ser ut för stunden. Det här är ingen metafor. Vi har alla samma möjlighet; att i en svår situation svara med kärlek.

Att sjunga från balkonger, att hjälpa 70+are med inköp, att vara stabil sjukhuspersonal och att arbeta vidare när myndighetskraven skärps och pengarna tar slut. Detta är tecken på mod, handlingskraft och kärlek.

Vad kan jag göra? Vad kan vi alla göra?

Som mamma gör jag allt för mina barn, just nu orolig för min gravida dotter. Som studioägare gör jag allt för att ge stressreduktion och värna om allas välmående och hälsa. Jag kämpar tills jag dör och fortsätter att göra det jag brinner för här i livet.

I den här stunden kan vi alla tjäna oerhört mycket på att ta ett djupt andetag och acceptera vår rädsla, oro, och hjälplöshet … Vi kan ha alla dessa känslor inom oss men ändå fortsätta leva med ett medkännande och öppet hjärta. Vi kan prata med tankarna; ”tack tanke för att du varnar mig för fara och vill skyddar mig, men jag klarar mig fint”.  Vi kan acceptera vår rädsla och lyssna på Folkhälsomyndigheten och alla modiga forskare och läkare som hjälper oss nu, och som har hjälpt oss genom tidigare epidemier. Det finns flera generationer av överlevare före oss.

Ta ett djupt andetag. Vi behöver den här pausen, kanske även den här isolationen, för att förstå hur mycket vi behöver varandra.

Sitt stilla under meditationen och fråga ditt hjärta: Vad är det bästa jag kan göra just nu. Hjärtat vet svaret. Varje gång du känner dig vilsen, minns vad som verkligen betyder något. Det är dags att vara ljuset i mörkret och hålla hoppet vid liv.

Nära andra bunkrar upp … hjälp till.
När andra sviker förtroendet … stå upp för sanningen.
När andra är arga … var snäll och respektfull.

När du oroar dig över dina föräldrar, dina barn, dina vänner, ditt jobb … tänk på alla andra som är ”i samma sits” som du själv. Vi är här tillsammans. Vi måste sluta ”skvallra” och ”klandra” och ”skamma” och ”mobba” andra människor, länder, kulturer, åsikter osv .. och istället leva i djup förståelse och medmänsklighet.

Det ser ganska hopplöst ut just nu, men jag vet att vi kan.

When a baby is born, our first response is love. When a dear one dies, the hand we hold is a gesture of love. Timeless love and awareness is who you are. Trust it. – Jack Kornfield

Med kärlek,

Jona 

Photo by Romulo Cruz

Yrkesutbildning till int lic yogalärare RYT-200 enligt Yoga Alliance
 Yrkesutbildning till int lic yogalärare RYT-200 enligt Yoga Alliance
 
2020-2021

26-27 September: Yogaställningar och Sekvensering
17-18 Oktober: Andning och Andningstekniker
7-8 November: Anatomi och Nervsystemet
28-29 November: Meditation och Mindfulness
23-24 Januari: Yogans Historia och Filosofi
13-14 Februari: Yogaterapi och Forskning
19-21 Mars: Retreat och Stressreduktion
16-18 April: Diplomering Int Lic Yogalärare

  • Yrkesutbildningen är ett helhetskoncept där du fördjupar din yogapraktik samtidigt som du kan leda egna yogaklasser. Utbildningen går på deltid under 8 månader, fördelat på totalt 17 dagar på Studio Canalis.
  • Yoga, meditation, mindfulness, metodik, föreläsningar, teoretiska studieuppgifter samt grupparbeten ingår. Studiematerialet samlas på webbaserad lärplattform och undervisningen livestreamas vid behov om du behöver delta på distans.
  • Ansvariga yogalärare är Jona Dahlquist (huvudlärare), Wiveca Allfelt (yogaterapi) Lilly Kullberg (andning), David Keil (anatomi), Ann-Jeanette Nilsson (elevpass), Jeanette Runol (filosofi), Christel Kinning (mindfulness), Maya Ginsburg (hotyoga), Gabriella Billsten (yogaställningar) och Lisa Persson (gravidyoga).
  • Priset är 4500kr per utbildningshelg. Internationell diplomering, 200 timmar undervisning, studiematerial, te, frukt, luncher och 3-dagars retreat ingår.
 Fyll i din intresseanmälan här om du vill veta mer!

YogaJona Teacher Training is a Registered Yoga School (RYS) with Yoga Alliance, which designates this teacher training program as one which follows Yoga Alliance’s standards. Students who complete an approved training with this school may be eligible to register with Yoga Alliance as Registered Yoga Teachers (RYTs). Read YogaJona Teacher Training profile at yogaalliance.org

Tre viktiga komponenter i yogaträning …

Body Breath Mind

Tre huvudkomponenter i yogaträning är kropp, andning och medvetenhet. Genom kroppsställningar, andningstekniker och träning i medveten närvaro kan man lära sig att kontrollera kroppen, vilket leder till ökad tilltro till den egna förmågan (self-efficasy) och kraft att hantera vardagen bättre. Genom att synkronisera kroppen, andetaget och medveten närvaro kan kroppen bli mer stark och tankarna mer stabila och fria från grubblerier. Dessa tre faktorer anses förbättra individens hälsa, välmående och livskvalitet.

Kroppsställningar
Andningsövningar
Medveten närvaro

Varma hälsningar, ta hand om dig!

Jona