Vinyasa för Energi och Cirkulation

 • Här kommer ett härligt yogapass som ger dig glädje, energi och god feeling i hela kroppen. YouTubefilmen ovan är en kortare version av yogapasset, du kan hänga med där om du vill, eller ta längre tid på dig och följ instruktionerna nedan. Lycka till!

YoDa by YogaJona

 • YoDa betyder Yoga Of The Day och här hittar du små korta youtubepass, att göra varje dag, när som helst, var som helst. De nyaste klippen är högst upp, och de äldre hittar du när du skrollar längre ner. Lycka till med hemmayogandet!

 

 

Rofylld yoga i månens ljus

Tid att andas.
Mjuka yogarörelser i mörka månader ger dig återhämtning och andrum.
Månen sprider sitt bleka ljus och tiden tar en paus.
Du fylls av lugn och sinnesro.

 • Hitta din gräns. Kom in i ställningen och hitta din gräns. Ge din kropp möjlighet att öppna upp och välkomna den djupare in i ställningen. Pressa inte. Slappna av.
 • Stanna i stillhet. När du har hittat din gräns stannar du stilla i ställningen. Var beslutsam, stanna kvar. Stillhet i kroppen, andetaget och sinnet. Enda undantaget är smärta.
 • Håll tiden ut. När du har hittat din gräns och blivit stilla finns det bara en sak kvar att göra. Att stanna kvar i ställningen och hålla den tiden ut. Öva avslappnat, du har tid.
 • Kom mjukt tillbaka. Ta dig långsamt och mycket varsamt tillbaka ut ur ställningen.

Öppningsceremoni

Öppningsceremoni . Yoga för glädje

 • I livets olika skeden är det viktigt att behålla ett öppet sinne. Att vara närvarande istället för att köra på autopilot. Att ha kvar nyfikenheten och fortsätta att utmana sig själv. Nu kommer solen, det är tecknet, allt är klart för start, kör bara kör. Öppna hjärtat och sinnet. Fri. Stark. Glad. Yogapasset mjukar upp ryggen, benen och höfterna. Det öppnar upp axlarna och bröstet.
 • Inled med att sitta en stund på dina hälar i klippställningen (vajrasana). Håll fingertopparna mot varandra mitt framför bröstet som en outslagen lotusblomma. Andas lugnt. Vänd din uppmärksamhet inåt. Känn hur ryggen ger dig stöd. Öppna bröstet uppåt och utåt. Förbered dig för en stund av yoga. Andas med ljud (udjjayi pranayama). Dra ihop stämbanden i halsen en aning för att skapa ett motstånd och ett svagt hest ljud bildas. Andas udjjayi pranayama under hela yogapasset. Rör dig mjukt och låt yogarörelserna synkroniseras med din andning.

 

Tre snabba för triathleten

 • Hej kära vänner av yoga och sport! Se till att hålla dig smidig och fin mellan varven. Jag vill lyfta fram tre snabba övningar speciellt anpassade för oflexibla triathleter. Triathlon består av simning, cykling och löpning, som är monotona och repetitativa rörelser i en dimension. Det är mycket samma sak och löpande-band-principen och inte speciellt mycket smidighet och salsa moves.
 • När du gjort samma rörelse för miljonte gången finns risken att du blir styv och stel eller till och med skadad. Axlar, rumpa och höfter blir spända och osköna. Om du inte vill dansa salsa kan du istället göra yoga var som helst och när som helst. Det tar bara 3 minuter.
 • Du kan öva direkt efter träningen, på jobbet, innan middagen eller sängen. Passar alla, även fast du inte tränar. Det är aldrig fel att ta time out och sträcka ut kroppen. Prova gärna de här tre övningarna varje dag under en vecka och du kommer att märka skillnad på kort tid. Lycka till!

 

 

Tid för hamstrings

Hamstringsmusklerna är tre muskler på baksidan av låret; biceps femoris, semitendinosus och semimembranosus. De sträcker höften och böjer knäleden. Balettdansare är jättemjuka och fina i sina hamstrings och kan fälla ihop hela kroppen som en fällkniv. Löpare är inte lika rörliga.

 • Optimal flexibilitet i hamstrings betyder inte om att du måste nå dina tår. Det handlar om att vara såpass smidig att du kan utföra dina rörelser effektivt med fullt rörelseomfång (på engelska kallas det ROM som betyder range of motion) .
 • Många av oss sitter på våra hamstrings stora delar av dagen vilket leder till försämrad cirkulation och stelhet. Tighta baksidor kan vara grunden till den smärta du har idag eller leda till smärta i framtiden.
 • Du behöver rörlighet för att med lätthet kunna stå, gå, springa och plocka upp saker från golvet – klara vanliga vardagssysslor. Om du är fotbollsspelare och ska sparka iväg en boll, vill du inte stanna rörelsen när foten träffar bollen, utan du vill ”sparka genom” fotbollen. Med en tight baksida kommer du inte att kunna göra det, du har en mindre rörelse och därmed mindre kraft.
 • De här övningarna ingår i en serie som jag skapat speciellt för atleter med hamstringsproblematik, men passar alla som behöver bli mer mjuka. Du väcker din uppmärksamhet på baksidan av benen och att stetchar utan att sträcka dig. Vi stretchar mjukt och medvetet för att komma åt själva muskulaturen utan att belasta ryggen och lederna.
 • Välj en eller flera övningar. Hitta din favorit och fortsätt med den. Ta 10 andetag i varje position. Jag är övertygad om att alla tjänar på att öka rörligheten i hamstringsmuskulaturen.