Stress är som en eld. När den är under kontroll och används medvetet, tjänar elden oss. Om vi lämnar elden obevakad, kan den flamma över och förgöra oss. Torsdagen börjar mjukt och fint till en galande tupp och sim i Trelleborg. I vattnet är livet balans och flyt. Börjar gilla simning mer och mer med åren. Vatten släcker elden inom en. Jag har dessutom utomordentligt bra sällskap. Lotta skördade medaljer ‘back in the days’ på 800 meter frisim och kan fortfarande flyta fint. Passet är snabbt avklarat. När vi väl slutat förhandla och börjat simma alltså.

en till egobild

Senare på cykeln blir det riktigt skitigt. Och mer vatten, fast uppifrån. Det står backträning på programmet och ingenting om att det är inställt vid regn. Cyklar till Minnesberg. Det är ingen skoningslös backe, men perfekt för att man ska orka trycka hela vägen upp utan att stupa och trilla över på andra sidan. Varv # 1 börjar lite trevande och som vanligt är jag livrädd för att bli trött. Varv # 2 eldar jag upp mig med diverse ramsor. Sluta böla börja cykla. Varv # 3 är alltid tävling. Och det är nu det blir riktigt skitigt. Benen svider, hjärtat hamrar i halsgropen, huvudet snurrar och lunchen vill ut igen. Sååå glad och endorfinstinn när jag är uppe. Känslan av seger varar ända tills jag inser att jag har en timme till att cykla hem i ösregn o motvind. Just när den insikten slår mig är det inte roligt någonstans faktiskt. Jag tampas, cykling driver fram kampviljan. Misstänker att det har att göra med förhöjda kortisolnivåer i blodet ** Man knyter näven.

Havet har kommit tillbaka igen, gud ske pris. Efter cykling måste jag alltid springa, för det finns en hund som har väntar trofast på sin tur. Förklarar mig härmed färdigtränad för i dag. Är lugn och fin nu och det smakar jättegott med te. I morgon blir en helt ny dag att leva som om det inte finns någon morgondag. Sedan helhelg meditation. Denna gång i Göteborg. Gonatt, dröm dina drömmar. Jona.

**Vid stress, oavsett vad det beror på, aktiveras kroppens binjurar och hormonet kortisol utsöndras från binjurarna ut  i blodomloppet. När kortisol frigörs får vi mer energi. Vi blir alerta, starkare i stunden, vi kan processa information bättre och reagerar snabbare än vanligt. Detta är en ren och skär försvarsmekanism sedan urminnes tider av mänsklig evolution. Kroppen signalerar fara och förbereder sig för kamp. Detta var en nödvändighet under förhistorisk tid, när björnen stod utanför vår grotta och röt.Våra stressmekanismer är dock exakt samma i dag när vi taggar till i livet. Jag stressar kroppen nu så att den ska bli stark sen. Vid en kortvarig förhöjd halt stärker kortisol immunförsvaret. Depression och ångest  är associerade till störningar i utsöndringen av kortisol, där nivåerna är onormalt höga i avsaknad av yttre stimuli. Ta vara på er mina vänner och brinn lagom!

  1. Underbar berättelse och ännu en gång bekräftar du din vinnarskalle. och att även jag behöver vattnet för att inte koka över. (Men då helst i form av att jag är i en bassäng.Det uppifrån gör mig mest tjurig…Troligtvis beroende på att det skymmer ljuset.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.