Välkommen att simma tillsammans i havet vid Falsterbokanalen!

Måndagar 07:15 (har startat den 27 maj)
Tisdagar 18:00 (Swimrun har paus den 4 juni när Madde skriver tenta)
Onsdagar 07:45 (har startat den 22 maj)
Fredagar 07:15 (passet start den 14 juni)

Över hälften av alla jag möter säger att andning är det man tycker är svårast och det man får kämpa med allra mest när man ska simma frisim.

Vad är den stora ”hemligheten” när man att andas i frisim?

Att man ska få luft! Svaret är chockerande simpelt!

Andningen ger kroppen syre och man reglerar sin position i vattnet med hjälp av andetaget.

När man har fullt upp med att fokusera på tekniken glömmer man bort att att andas ut under vattnet, andetaget blir ojämt. Många tänker dessutom att man måste andas på var 3:dje armtag (3-takts andning eller bilateral andning) och att detta är det enda rätta sättet i frisim. 

Man tvingar sig att andas 3-takts andning, men istället för att det ska bli en fin upplevelse, hamnar man i syreskuld, eftersom man oftast har svårare att andas åt ena hållet. Det är lätt att tappa tekniken på köpet, eftersom den sida man har svårare att andas åt, ofta även är den ”svagare” sidan.

Nu menar jag inte att det är en dålig sak att lära sig 3-takts andning, men man ska inte andas på ett visst sätt till varje pris, utan man ska istället variera sin andning. Att kunna andas åt båda hållen är fördelaktigt vid simning i öppet vatten för navigering, och under en tävling för att se var människor och landmärken är. Det viktigaste är att dock att få syre! Om du offrar ditt behov av syre framför något speciellt andningsmönster, som du tror du måste hålla, kommer du att få sämre energi och teknik på lång sikt.

Den som kan andas på olika sätt blir mer trygg i vattnet och kan hålla en positiv attityd och bara ”fortsätt simma” oavsett vad som händer, i alla förhållanden.


 

Det var måndagens peptalk. I morse simmade jag med Pernilla och Anna och det var +15°C grader i havet. Det tog några vändor upp och ner på land innan vi vande oss, men sedan gick det bra, och ingen frös. Vi simmar igen på onsdag kl: 07:45 i samband med Gryningspuls på Studio Canalis. Då ska vi fokusera lite extra på det här med andningen. Du kan läsa mer om simningen här!


Vill du ha mer vattenvana innan du följer med på våra gemensamma pass?

Du är välkommen till individuell coaching i liten grupp med max 3 personer tillsammans med Madelen Rydqvist. Läs mer om PT Crawl här!Vi hjälper dig till succé i öppet vatten! Tillsammans blir vi smidiga som fiskar i havet och lär oss att simma och andas harmoniskt, lugnt och fint.


Lev, träna, yoga, njut – sommaren är här!

Jona

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.