Sa Ta Na Ma *
Jag är den sanning som jag mediterar på

Välgörande och lugnande för sinnet. Skärper hjärnans minnesfunktioner. Kirtan Kriya (KK) är en klassisk mantrameditation, som jag har gjort tillsammans med elever och vänner i samband med jul och nyår i alla år. Meditationen har en renande effekt på kroppen och sinnet – ut med det gamla och in med det nya. Den hjälper dig att komma ifrån ogynnsamma beteendemönster och ersätta dem med nya goda vanor. När du har dina fingrar och ögon i speciell position, som i denna meditation, samt använder ett mantra,  bli hela din kropp ett instrument för meditation. Kroppen är som ett finstämt instrument och ibland behöver du stämma om kroppen för att den ska fungera bra. KK ger även hjärnan skärpa och ökar minnesfunktioner – i alla fall om man ska lita på Dr. Dharma’s Alzheimersforskning som har pågått i över 20 år. Du kan läsa en artikel om hans forskning här. 

Meditera !

  • Sitt bekvämt med rak ryggrad och håll ett lätt jalandara bhanda (nacklås). Vänd dina handflator uppåt. Tryck fingrarna mot varandra med jämt tryck. Tryck tumme mot pek-, tumme mot lång-, tumme mot ring- och tumme mot lillfinger. Börja sedan om från början med tumme mot pekfinger.
  • Upprepa mantrat Sa Ta Na Ma i takt med att du trycker fingrarna mot varandra. Fokusera mantrat i L-form från kronchakrat (toppen av huvudet) och ut genom tredje ögat (mitt emellan ögonbrynen i pannan). För varje ton fantiserar du att ljudet strömmar in genom toppen av huvudet och sedan ut genom pannan.
  • Upprepa mantrat 2 minuter sjungande med din vanliga röst, 2 minuter viskande och 4 minuter tyst för dig själv. Avsluta sedan med 2 minuter viskande och 2 minuter tyst.
  • Mantrat Sa Ta Na Ma som upprepas i Kirtan Kriya är tänkt  att vara upplyftande. Ljuden kommer från mantrat ” Sat Nam “, som betyder ” mitt sanna väsen ” .

sa ta na ma

 

Använd pilarna eller pil-tangenterna på ditt tangentbord för att navigera i övningen

1. Gyan Mudra

Sjung Saaa
Tryck tummen mot pekfingertoppen

Födelse
Kunskap

2. Shuni Mudra

Tryck tummen mot långfingertoppen
Sjung Taaa

Tålamod & Visdom
Liv

3. Surya Mudra

Sjung Naa
Tryck tummen mot ringfingertoppen

Energi & Vitalitet
Död

4. Buddhi Mudra

Tryck tumme mot lillfingertoppen
Sjung Maa

Kommunikation & Förståelse
Återfödelse