Ibland finns varken tid, utrymme eller möjlighet att sitta ner och utöva yoga i lugn och ro. Då rekommenderar jag detta effektiva pass, som är enkelt att utöva själv – när som helst var som helst. Man behöver inte ens sitta ner. Gör varje ställning 1-3 minuter. Övningarna ökar cirkulationen i kroppen och är bra direkt på morgonen, och helt perfekt innan meditationen.

Jona

 

Använd pilarna eller pil-tangenterna på ditt tangentbord för att navigera i övningen

1. Kråkan

Sitt på huk. Sjunk ner djupt med rak rygg. Tårna är vinklade snett utåt. Tryck handflatorna mot varandra. Djup fullkomlig andning.

2. Rulla höfter

Rulla höfterna i en stor cirkel. Knäna är raka. Böj armarna och håll handflatorna vända neråt. Växla håll.

3. Kråkan upp och ner

Stå upp med tårna snett utåt, armarna utsträckta rakt framåt- andas in. Sjunk ner på huk- Andas ut. Fortsätt upp och ner i ditt eget tempo.

4. Mirakelböjen

Mirakelböjen. Kroka tummarna. Sträck upp armar och rygg uppåt och bakåt- andas in. Böj hela kroppen framåt och neråt – andas ut. Fortsätt att sträcka upp och böja ner.

5. Nackrullning

Nackrullning eller huvudrullning är samma sak. Rulla huvudet mjukt i en cirkel. Växla håll.

6. Rotlås

Ta ett djupt andetag andas in, håll andan inne, knyt nävarna med tummen inne i handen, dra upp rotlåset (spänn musklerna i underlivet och i lägre delen av magen). Lyft energin upp längs hela ryggraden, upp till toppen av huvudet. Slappna av – andas ut. Fortsätt att andas in, spänna, dra upp rotlås och slappna av – andas ut.

7. Armarna i V

Sträck armar rakt ut och snett uppåt med handflatorna vända framåt. Öppna hjärtat och bröstkorgen. Andas eldandning.

8. Har

Håll armarna rundade i en båge ovanför huvudet. Knäpp fingrarna och håll tummar mot varandra, bakåt. Säg mantrat Har Har Har… osv i ett rytmisk tempo. Pumpa med naveln i takt med mantrat. (Spänn och släpp magmusklerna).

****

Bhai Himat gav dessa övningar i Indien lördagen den 9 mars år 2014. I Amritsar, Indien finns en fridfull oas, en frodig och grön park som sträcker sig runt om hela tempelområdet. På morgnarna är det skönt att utöva yoga här innan solen går upp och för många nyfikna ögon är vakna. Gräset är fortfarande fuktigt och vi har inga yogamattor med oss, så då funkar ett stående ställningar bäst! En perfekt start! Bilderna för det här passet är dock tagna på en annan yogaresa – till Mallorca samma vår.