”Keep up and you will be kept up” -Yogi Bhajan

Människan är mycket bra på att tänka. Yogis tränar sig på att inte tänka så mycket. 
Hur man än vänder och vrider på saken, letar varje människa efter samma sak:

Att hitta frid inombords. Att vara tillfreds med sig själv.

Och sedan söker man (medvetet eller omedvetet) efter metoder för att uppnå inre frid. Salsa, Slalom, Semester, Skönlitteratur. Yrkesskadad som jag är propagerar jag för meditation. Enligt Patanjali finns det två typer av tankar:  

1)Tankar som ger dig frid. Sköna mysiga tankar, som gör dig lätt till sinnet.  
2)Tankar som skapar lidande. Trista negativa tankar, som tynger ditt sinne.

Basen i Patanjalis lära är att sorg och lidande härstammar från våra egna tankar. Genom att stilla våra tankar, menar han, hittar vi frid och balans. Förnöjsamhet i vårt liv. (Samtosha). Resten av hans lära, som finns att studera i Patanjalis Yoga Sutra, handlar om hur man ska gå till väga för att tysta tankarna och få frid. Vi får en välfylld verktygslåda av tekniker, som anammats av yogis i hela världen från då till i dag: Attityder, discipliner, kroppsställningar, andningstekniker, tekniker för att stilla sinnet, koncentration, meditation och extas (Samadhi).

Testa själv på yogamattan eller i vardagen. När som helst var som helst. Ett första steg kan vara att bli lite observant. Börja skilja mellan dessa två typer av tankar. Notera hur tankarna härjar och härskar i ditt sinne. Behåll gärna tankar som gör dig glad, till freds och lätt till mods. Överge gärna tankar som gör dig ledsen, förvirrad, fördömande eller arg. Dra ut proppen och spola dem. Ok, därmed är inte sista ordet sagt i debatten, men det är dags att ge sig för natten. Ha en skön kväll och tänk inte för mycket.

Jona

  1. Om du skrev rakt in i förgåendes hjärta – så skrev du rakt in i min hjärna! Ett stilla sinne – Hur härligt ”klingar” inte detta. Att stilla mina tankar och ”vara i nuet” är något som jag länge längtat efter….ibland är jag där och då är det så underbart. Men ofta, som så många andra (speciellt kvinnor) så består livet av att bara planera – mat, hämtning på fritids – vad ska med till skolan – jobbet – tvätten – städning. Och planerar man inte den praktiska framtiden eller oroar sig för det som bliva ska…Så ältar man det som varit. Och vad vill jag? Jo, leva i nuet, inte oroa sig och inte älta. Tänk vad härlig! Hur kommer man dit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.