Yogapasset
Kundaliniyoga är en kombination av kroppsställningar, andningsövningar, avslappning, meditation och medveten närvaro (mindfulness).  I kundaliniyoga gör vi först ett helt yogapass och sedan avslappning samt meditation.

Kroppslås
Kroppslås är olika muskelsammandragningar. Rotlås gör du genom att dra samman musklerna kring anus, underlivet och dra in nedre delen av magmusklerna. Nacklås innebär att du drar in hakan mot bröstet utan att tippa huvudet framåt.

Andningsövningar
Djupandning innebär att du andas långa djupa andetag in och ut genom näsan. Låt magen utvidgas när du andas in och fyll hela bröstet med luft. Eldandning går till så att du andas korta snabba andetag in och ut genom näsan. Magen rör sig rytmiskt i takt med andningen.

Mantran
Ong Namo Guru Dev Namo är mantrat som inleder varje yogapass. Det betyder ”jag hälsar den obegränsade kreativa kraften och den inre visdomen”. Yogapasset avslutas med att vi sjunger mantrat Sat Nam som betyder ”sann identitet”. Du kan också använda mantrat Sat Nam för satt behålla koncentrationen under yogaövningarna. Du tänker Sat tyst för dig själv när du andas in och Nam när du andas ut.

Meditation
Meditation är en aktiv process. Du studerar och observerar vad som händer inom dig. Kroppen är avslappnad, men sinnet är medvetet, skärpt och klart. När du mediterar har du olika fokus, som t.ex. andning eller mantra.

Praktiskt
Kom i mjuka, bekväma kläder och var gärna barfota. Undvik att äta tätt inpå yogapasset. Ta med filt och kudde, så att du kan sitta bekvämt under meditationen. Om du har menstruation skall du inte göra eldandning, rotlås, benlyft eller övningar som arbetar med magmusklerna. Gör inte yoga under inverkan av alkohol eller droger. Om du är gravid, tala gärna om det för mig, så ger jag dig lite egna tips.

Frågor
Alla frågor är välkomna, fråga mig direkt i klassen eller skicka ett mejl. Öva i din egen takt och med kärlek och tålamod. Pressa inte kroppen. Lycka till!

Jona

  1. Hej!
    Jag gick kurs på Form Toppen och missade två gånger. Tycker Yogan var bra, menkräver träning. Jona du sa att jag kunde komma på Vatta 22/4 och Pitta 29/4 istället . Kan inte hitta det på din hemsida, så därför anmäler jag mig på denna sida. Hoppas det är ok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.