”Mindfulness är en förmåga som utvecklas genom avsiktligt uppmärksamt och utan att värdera eller döma observera saker och ting som dom är i stunden här och nu”.

– John Kabat Zinn

När jag springer arbetar jag mentalt för att inte driva i väg med tankarna utan stanna kvar i varje steg. Jag riktar min uppmärksamhet på nuet, på att vara här och nu. Här här här. Nu Nu Nu. Att styra sin uppmärksamhet kräver träning. Det går absolut inte automatiskt och det är inte heller helt lätt. Om jag kommer på mig själv med att tänka framåt eller grubbla, då styr jag alltid uppmärksamheten tillbaka till kroppen, andningen, uppgiften. Vi övar på det här varje gång vi sitter still och mediterar. När man mediterar har man en förhöjd grad av vakenhet och närvaro. Meditation kräver en mental ansträngning – precis som löpning. Så glöm det där med att meditation ska vara lätt, flyktigt, dagdrömmeri eller en chans att flumma iväg. Det går inte heller att bli medveten om nuet på beställning. Vi behöver verktyg. Meditation är ett.

Helgen som gick pratade vi yogisk psyklogi, forskning och mindfulness. Dessutom presenterade vi bokrecensioner och fick lära oss grunderna i Yoga Gravid. Utbildningen till kundaliniyogalärare i Skåne 2009-2011 lider mot sitt slut. I maj väntar fördjupning i filosofi, retreat och avslutningsceremoni. Om du är nyfiken på utbildningen i höst, tveka inte att kontakta mig med dina frågor. Två nya otroligt spännande år väntar.

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.