Är din mamma Buddhist?

Att bli tagen för buddhist är smickrande i sammanhanget då jag sympatiserar med buddhismens vänliga framtoning. Men nej, jag är inte Buddhist. Jag tror visserligen på kärlek och empati. Tyvärr kan man inte säga att alla religioner generellt är speciellt fredliga. Istället har det genom århundrade pågått både förtryck, misshandel, förolämpning, tortyr och dödande i religioners namn.

Varje dag klockan halv nio mediterar vi i tystnad på ”Buddhas Place”. Bredvid statyn av Buddha finns en staty av Mahavir. Båda herrarna ser fridfulla ut och jag smittas av deras lugn. Jag läser en text som är ingraverad på en stentavla ovanför Mahavir.  Jag översätter snabbt i mitt huvud: ”Erövra ditt Sinne och Erövra världen”.

Förutom Buddhismen, har även Janismen icke-våld som en av sina främsta principer. Man kan se munkarna bära munskydd för att inte svälja någon insekt, eller sopa vägen framför sig för att inte av misstag råka trampa ihjäl något småkryp.

Jainisemen härstammar från Indien och grundades av Mahavir (599-517). Han är ungefär samtida med Buddha. Icke-våld (ahimsa) är centrala begrepp för både Janismen och Buddhismen. Janister är dock mer extrema än buddhister. De försöker att undvika att skada inte bara avsiktligt, utan även oavsiktligt.

Mahavirs visar en väg att nå frihet från cykeln av födelse, liv, död och återfödelse. Att bli befriad från återfödelsens kretslopp. Att nå bestående lycka.

Jag besöker ett Jainistiskt tempel i närheten av vårt ashram. Templet är utsökt sirligt snidat i vit sten. Målade detaljer, glasmosaik, tavlor och skulpturer pryder varje vrå. Atmosfären är fridfull och andlig.

Män och kvinnor är djupt försjunkna i meditation eller bön och ingen låter sig störas av mig. Tja, förutom en glad skolklass som vill öva på sin engelska.

Jag spenderar gärna flera timmar här, mediterar och funderar över Mahavir och Jainismen.

  • Janister är strikta vegetarianer. Många utövar meditation och yoga. Man väljer gärna frivilligt att leva ett enkelt liv fri från ägodelar men ett rikt andligt liv.
  • Universum är inte skapat av en gud. Universum har alltid funnits och kommer alltid att finnas, men genomgår ständiga förändringar.
  • Janister tror på en evig helig själ i alla levande varelser.
  • Namnet kommer från begreppet Jina, som betyder segrare. En jain har vunnit över sina egna inre fiender och uppnått ett högre medvetandetillstånd.
  • Enligt Jainismen har alla en inre potential att uppnå ett högre medvetandetillstånd och uppnå Moksa, befrielse från återfödelsens kretslopp.

Lev och låt leva. Berättar mer om jag vet mer.  Fler bilder från det jainistiska templet hittar du på flickr om du klickar på bilden här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.