I väst har yogan förändrats och det är mycket mer fokus på kroppsställningar och mindre fokus på andlighet och meditation.

Den moderna yogan har uppkommit och utvecklats i mötet mellan Indien och västerlandet. Fokus inom den moderna yogan är på de fysiska ställningarna och den egna kroppen. Människor söker hälsa, fitness, framgång och eget välbefinnande framför andlig upplysning och de mer mentala delarna av yoga.

I helgen har vi startat andra året på yogalärarutbildningen och temat har varit Yogisk Historia. Wiveca Leuchoivus har varit i Skåne och föreläst inom sitt specialämne. I dag forskas det mycket kring hur yogan har utvecklats i modern tid och många frågetecken rätas ut för oss som är intresserade av sanningen bakom myten. Ett vanligt missförstånd är t.ex. att de fysiska ställningarna är väldigt gamla.

Ursprunget till kroppsställningarna är i själva verket från modern tid och har utvecklats från 1920-talet och framåt. Inspirationen kommer bland annat från gymnastik och body building. Så när din yogalärare svävar ut och säger att den eller den kroppsställningen är över tusen år gammal, så kan du le lite ödmjukt inombords. Sanningen är att ställningen förmodligen inte ens är 100 år gammal.

Två nya boktips med vetenskaplig tyngd och bevisbörda:

Student’s Guide to the History and Philosophy of Yoga av Peter Conolly
Yoga Body: The Origins of Modern Posture Practice av Mark Singelton

Hösten 2013 startar vi en ny omgång av den 2-åriga lärarutbildninge i Malmö. Vi har börjat ta emot ansökningar nu och du kan läsa mer under fliken utbildning. 

Varmt välkommen

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.