Bra på morgonen, perfekt innan meditationen. Jag vill bjuda på några snabba stående övningar, som ökar flödet av energi i kroppen. Detta yogapass är färskt och direkt från Amritsar* – men fotograferat nyss när jag var på en yogaresa över helgen på Mallorca.

meditera utsikt

Ibland finns inte tid, utrymme eller möjlighet att sitta ner och yoga i lugn och ro. Då rekommenderar jag detta effektiva pass, som är enkelt att utöva själv – när som helst var som helst. Man behöver inte ens sitta ner. Gör varje ställning 1-3 minuter.

1 kråkan

1) Kråkan. Sitt på huk. Sjunk ner djupt med rak rygg. Tårna är vinklade snett utåt. Tryck handflatorna mot varandra. Djup fullkomlig andning.

2 höftrull

2) Rulla höfterna i en stor cirkel. Knäna är raka. Böj armarna och håll handflatorna vända neråt. Växla håll.

3 kråkan igen

3) Kråkan upp&ner. Stå upp med tårna snett utåt, armarna utsträckta rakt framåt- andas in. Sjunk ner på huk- Andas ut. Fortsätt upp och ner i ditt eget tempo.

4 mirakelböjen

4) Mirakelböjen. Kroka tummarna. Sträck upp armar och rygg uppåt och bakåt- andas in. Böj hela kroppen framåt och neråt – andas ut. Fortsätt att sträcka upp och böja ner.

5 huvudrullning

5) Huvudrullning. Rulla huvudet mjukt i en cirkel. Växla håll.

6 knyt nävar

6) Ta ett djupt andetag andas in, håll andan inne, knyt nävarna med tummen inne i handen, dra upp rotlåset (spänn musklerna i underlivet och i lägre delen av magen). Lyft energin upp längs hela ryggraden, upp till toppen av huvudet. Slappna av – andas ut. Fortsätt att andas in, spänna, dra upp rotlås och slappna av – andas ut.

7 armar ut

7) Sträck armar rakt ut och snett uppåt med handflatorna vända framåt. Öppna hjärtat och bröstkorgen. Andas eldandning.

8 har har

8) Håll armarna rundade i en båge ovanför huvudet. Knäpp fingrarna och håll tummar mot varandra, bakåt. Säg mantrat Har Har Har… osv i ett rytmisk tempo. Pumpa med naveln i takt med mantrat. (Spänn och släpp magmusklerna).

9 meditera

9) Meditera. Hela poängen med att utöva fysiska yogaövningar är att förbereda kroppen och sinnet för meditation. Välj din favoritmeditation och meditera!

Lycka till!

Bhai Himat i Amritsar

* Övningarna fick vi av Bhai Himat i Amritsar lördagen den 9 mars år 2014. I Amritsar finns  en fridfull oas, en frodig och grön park som sträcker sig runt om hela tempelområdet. På morgnarna är det skönt att utöva yoga här innan solen går upp och för många nyfikna ögon är vakna. Gräset är fortfarande fuktigt och vi har inga yogamattor med oss, så då funkar ett stående ställningar bäst! En perfekt start!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.