Våra upplevelser av yoga ger oss insikt och det finns nog säkert lika många svar på frågan som det finns utövare av yoga. För många handlar det om träning, streching och avslappning medan andra ser på yoga som ett sätt att uppnå harmoni och balans.

jona 5 okt 14 113-1

Svaret bygger helt och hållet på en egen inre känsla och inget är rätt eller fel. Huvudsaken är att vi trivs med vår yoga! Det finns dock en vetenskapligt vedertagen definition, som man använder sig av inom modern yogaforskning. Här kommer den:

Yoga kan betyda tre olika saker

1) Tekniker för att kontrollera kropp och sinne. Man syftar på yoga som olika kroppsställningar, andningsövningar och tekniker för meditation. Alltså olika typer av övningar, som hjälper oss att bli medvetna om vår kropp och vårt sinne.

2) Ett filosofiskt system. Indien har sex olika filosofiska system och yoga är ett av dem. Man syftar då på Patanjalis klassiska yoga, där den åttafaldiga vägen är en del av systemet.

3) Målet för själva utövandet. Att uppnå själva medvetandetillståndet – yoga. En större känsla av mening, helhet och harmoni.

jona 5 okt 14 132-1

  1. För mig personligen så betyder yogan en mycket stor del av mig ( 80%). En större känsla av helhet, mening och harmoni. Har sedan år 2008 utövat Kundaliniyoga, men har också provat Hatha- Yin- och Chigong. Men har hela tiden kommit tillbaka och längtat efter kundaliniyogan. Kämpade länge med den vegetariska kosten men är sedan sommaren 2014 laktovegetarian och äter ibland fisk. Mår bra. Tack för din inspiration, du har funnits med under hela resan. / Sachdyhan Kaur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.