Meditation kan betyda två olika saker

1. Tekniken. Här menar vi de olika tekniker vi använder oss av när vi mediterar, som tex andning, mantra, visualisering, fokuspunkter för ögonen eller olika handställningar.

2. Medvetandetillståndet. Detta syftar på själva målet för utövandet – att uppnå ett meditativt medvetandetillstånd. En förhöjd grad av vakenhet och närvaro. Precis som man kan uppleva ett yogiskt medvetandetillstånd.

Att springa, diska eller gå ut med hunden är alltså inte meditation. Man kan självklart springa med ett förhöjt medvetande och känna sig oerhört närvarande (mindful) men enligt den vetenskapliga definitionen är det inte samma sak som meditation.

Tidigare hade yoga en mycket starkare koppling till meditation än i dag. Kroppsställningar och andningsövningar användes för att förbereda sig för meditation – som var det viktiga slutmålet.

Kundaliniyoga har kvar både fysiska övningar och meditation. Vi börjar alltid passet med kroppsställningar och avslutar med meditation. I vissa moderna yogaskolor har meditationen tagits bort till förmån för mer fysisk träning. Jag säger inte att det ena är bättre än det andra – jag berättar bara hur det är.

jona augusti 427

Buddhi mudra – en handställning som befrämjar kommunikation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.