Jag ser dagligen att kundaliniyoga är en effektiv metod till hälsa, livskraft och självkännedom. Yogaställningarna är enkla och alla klarar av dem. Inget krångel – enkel yoga. Kroppen och sinnet känns skönare direkt. Redan på första lektionen får man en kick och vill lära sig exakt ALLT.

Vad händer sedan? Jo, man letar på google för inspiration och information.

Om du googlar Yogi Bhajan, som introducerade kundaliniyoga i väst, hittar du jättemycket positivt, men också artiklar om sexuella skandaler och ekonomisk brottslighet. Jag kan inga detaljer, för det ligger inte i min natur att söka information på internet, och jag vill inte bidra till fildelning och skvaller eftersom jag vet inte vad som är sant eller osant.

Om du är kundaliniyogalärare och intresserad av vår historia, rekommenderar jag forskningsrapporten: Maharaj to Mahan Tantric av Philip Deslippe. (University of California, Santa Barbara år 2013). Artikeln belyser Yogi Bhajan och kundaliniyogans brakgrund på ett vetenskapligt vis. Organisationen som sprider kundaliniyoga vidare efter Yogi Bhajans död år 2004, anser dock att inget som han har sagt får ifrågasättas. Allt som Yogi Bhajan sade är sant. Min kollega lyfte fram artikeln på en fördjupande utbildning för oss yogalärare och blev utestängd ur organisationen i 2 år. Artikeln förändrar inte min positiva inställning till kundaliniyoga på något sätt. Jag trivs med passen jag har fått av alla lärare, och känner respekt och tacksamhet för all kunnskap.

IMG_2646

På tal om att ogilla skvaller. Det har kommit till min kännedom att en person inte tycker att jag är riktig kundaliniyogalärare eftersom jag inte använder turban. Nej, just det. Jag undervisar yoga åt folket på stranden i mina jeans. Sektmentalitet, eller att man måste se ut si eller så, är inte min melodi. Yoga handlar om öppenhet och om att inkludera alla – inte exkludera pga kön, ras, sexuell läggning, kläder, utseende, ålder eller vad det nu än må vara.Yogatraditionen handlar om att hitta sin egen sanning. Yoga är tekniker och metoder där man får välja det som passar en själv. Därför kan jag inte heller tvinga någon att bli t.ex.vegetarian. Därför kan ingen tvinga mig att bära turban :-)

Sat Nam och puss på den saken!

IMG_2643

Anledningen till att jag inte använder turban är att turbanen är en religiös symbol för en av våra världsreligioner. När jag besöker Indien (eller utövar vit tantra) bär jag slöja eller turban av respekt för folket och de andliga platser jag besöker, men i Sverige känns det inte lika relevant. Jag strävar efter att undervisa utifrån ett vetenskapligt perspektiv och uppmuntrar till kritiskt tänkande och reflektion kring den egna yogatraditionen. Yoga är inte en religion.

IMG_2649

Om du verkligen vill förstå och bilda dig en egen uppfattning, lyssna inåt, lyssna på ditt hjärta. Sluta klaga, fördöma och kritisera. Börja le, leva och yoga :-) Ses på stranden, med eller utan turban – alla är hjärtligt välkomna. Vi simmar från klockan 8 till 8:45 och yogar från 9-10. Måndag till torsdag, en vecka till.

Jag trivs bäst med att träffas ansikte mot ansikte.

Jona

  1. Kloka ord från en fin yogalärare :) du sätter orden på det jag länge tänkt och funderat över….Tack Jona!!

  2. Här är en till som är tacksam! Älskar kundaliniyogans effekt men funderar kring vissa tillbehör som inte passar mig. Tack!

  3. TACK för mycket bra formuleringar kring det viktiga med att värna om Yogans frihet och icke-sekterism!

    SAT NAM från Anna Liljedahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.