Mänskan är fantastisk och anpassningsbar, men man måste testa sina gränser och utmana sig för att man ska bli mer tåligt. Att vänja sig vid kallt vatten tar lite tid, precis som det tar tid att vänja sig vid hotyoga. OM man vill bli starkare i sina muskler då styrketränar man, gör armhävningar osv. Men hur ska man få bättre fokus och lära sig att möta motstånd i …  “livet” ?

För att bli starkare mentalt behöver man prova nya saker, utmana sig och våga  … Ett kallt dopp kräver lite självdisciplin och mod, men efteråt är kicken stor.

Av yoga och kallt vatten blir man stark i sitt psyke för man stärker sin vagusnerv. Vagusnerven är kroppens längsta nerv, som binder samman hjärnan med viktiga organ i kroppen. Kallt vatten och yoga stärker vagusnserven. Här nedanför är en sammanfattning av de forskningsresultat som finns i Teori om vagunsnerven/Polyvagal Theory av Streeter et al 2012:

 

Vagusnerven förmedlar signaler mellan hjärnan och kroppen i båda riktningar.

Vagusnerven är kopplad till parasympatiska nervsystemet.

God vagustonus förknippas med förbättrad känsloreglering, minskad hjärtfrekvens, lägre blodtryck samt ökad HRV.

Enligt teorin om vagusnerven leder yoga till förbättrad vagustonus och resilience.

 


Varmt välkommen till Open Water simning i Falsterbokanalen med temat acklimatisering. Havstemperaturen är +14°C. Vi simmar på onsdag morgon 22 maj kl. 07:45-8:30 i samband med Gryningspuls. Samling Studio Canalis, Västra Kanalvägen 20, där vi tar på oss våtdräkterna och “laddar” mentalt. Vi simmar några korta sträckor och springer upp på land emellanåt för att hålla värmen. Jag kommer att styra upp det hela så att det blir allmänt trevligt, och så att vi vänjer kroppen successivt vid havet … det blir garanterat en positiv upplevelse. Det blir superkul!

Jona

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.