Hej alla! Jag vill tipsa om en läsvärd och gripande yogabok, som kom ut nyss.

  • Premka – White Bird in a Golden Cage. My Life with Yogi Bhajan av Pamela Saharah Dyson.
  • Pamela berättar självutlämnande hur det är att jobba som Yogi Bhajans assistent och sekreterare under många år. Pamela, som av Yogi Bhajan får namnet Premka, är en hängiven anhängare och man får en närgående inblick i livet som växer fram kring Yogi Bhajan. Boken tar oss med på en personlig resa från 60-talets Los Angeles till yogafestivaler i New Mexico, böner i Gyllene Templet i Amritsar till ashramet Gobind Sadan i New Delhi, vilket jag tycker är intressant eftersom jag besökt alla dessa “vallfärdsplatser” många gånger. 
  • Redan tidigt i boken förstår man att det finns en maktobalans mellan Yogi Bhajan och Premka. Yogi Bhajan vilseleder Premka och övertygar henne att hans sexuella beröring är helande. På sidan fyra får man veta hur Yogi Bhajan förklarar för Premka varför de har sex: He often explains to me that he is above earthly desires. He has assured me that he is simply fulfilling a karmic responsibility to me, that he is living ‘three lifetimes’ in one.” 
  • Boken är en smärtsam tillbakablick på “den gamla tidens yogakultur” som genomsyras av hierarkiska strukturer och idealisering av yogaläraren, och där yogaläraren antas vara expert inom många områden i livet, som exempelvis relationer och barnuppfostran. Jag vill inte avslöja mer, utan uppmuntrar dig att läsa boken och bilda dig en egen uppfattning. 

Ha en fin helg, ta hand om dig och ta hand om varandra! Nya tidens “Post lineage yoga” ska genomsyras av öppenhet, samarbete och jämlikhet. 

Jona 

 

  1. Tack för tipset Jona! Blev väldigt intresserad av att läsa denna. Har funderat mycket på det här med att “avguda” gurus. Att följa eller inte följa. Att följa någon blint och att förlora kompassen för vad som är ok och inte. Jag tänker ofta på hur tacksam jag är att jag träffat på lärare som du och Veronica , som tänker kritiskt och uppmanar andra att göra detsamma, utan att förlora det genuina i yogan. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.