Kära yogakompis!

Nu har vi ett val.

Epidemier, vulkanutbrott och översvämningar är en del av kretsloppet på jorden.

Hur reagerar vi?

Med ilska, rädsla, panik eller genom att stoppa huvudet i sanden? Eller reagerar vi med omtanke och kärlek?

Inom yoga finns en tradition att hjälpa dem som har det svårt och att arbeta vidare med värdighet och medkänsla oavsett hur livet runt omkring ser ut för stunden. Det här är ingen metafor. Vi har alla samma möjlighet; att i en svår situation svara med kärlek.

Att sjunga från balkonger, att hjälpa 70+are med inköp, att vara stabil sjukhuspersonal och att arbeta vidare när myndighetskraven skärps och pengarna tar slut. Detta är tecken på mod, handlingskraft och kärlek.

Vad kan jag göra? Vad kan vi alla göra?

Som mamma gör jag allt för mina barn, just nu orolig för min gravida dotter. Som studioägare gör jag allt för att ge stressreduktion och värna om allas välmående och hälsa. Jag kämpar tills jag dör och fortsätter att göra det jag brinner för här i livet.

I den här stunden kan vi alla tjäna oerhört mycket på att ta ett djupt andetag och acceptera vår rädsla, oro, och hjälplöshet … Vi kan ha alla dessa känslor inom oss men ändå fortsätta leva med ett medkännande och öppet hjärta. Vi kan prata med tankarna; ”tack tanke för att du varnar mig för fara och vill skyddar mig, men jag klarar mig fint”.  Vi kan acceptera vår rädsla och lyssna på Folkhälsomyndigheten och alla modiga forskare och läkare som hjälper oss nu, och som har hjälpt oss genom tidigare epidemier. Det finns flera generationer av överlevare före oss.

Ta ett djupt andetag. Vi behöver den här pausen, kanske även den här isolationen, för att förstå hur mycket vi behöver varandra.

Sitt stilla under meditationen och fråga ditt hjärta: Vad är det bästa jag kan göra just nu. Hjärtat vet svaret. Varje gång du känner dig vilsen, minns vad som verkligen betyder något. Det är dags att vara ljuset i mörkret och hålla hoppet vid liv.

Nära andra bunkrar upp … hjälp till.
När andra sviker förtroendet … stå upp för sanningen.
När andra är arga … var snäll och respektfull.

När du oroar dig över dina föräldrar, dina barn, dina vänner, ditt jobb … tänk på alla andra som är ”i samma sits” som du själv. Vi är här tillsammans. Vi måste sluta ”skvallra” och ”klandra” och ”skamma” och ”mobba” andra människor, länder, kulturer, åsikter osv .. och istället leva i djup förståelse och medmänsklighet.

Det ser ganska hopplöst ut just nu, men jag vet att vi kan.

When a baby is born, our first response is love. When a dear one dies, the hand we hold is a gesture of love. Timeless love and awareness is who you are. Trust it. – Jack Kornfield

Med kärlek,

Jona 

Photo by Romulo Cruz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.