Koncentration och Fokus

Alternerande andning stimulerar kontakten mellan höger och vänster hjärnhalva och ger mental skärpa.Vi blir centrerade och koncentrerade. Kroppen är avslappnad och sinnet är alert. Att andas alternerande är en utmärkt ”snabblösning” när vi står inför ett problem som kräver fokus. Eller varför inte när vi pluggar till t.ex. en tenta och saker måste fastna fort.

 

Använd pilarna eller pil-tangenterna på ditt tangentbord för att navigera i övningen

1. Andas in genom vänster

Det förekommer olika sätt att hålla fingrarna när man täpper till näsborrarna. Tumme och pekfinger eller tumme och lillfinger är helt klart allra vanligast. Inget sätt är mer rätt än något annat. Gör som du är van vid och trivs med. Huvudsaken är att det känns bekvämt och att andningen är lugn och mjuk. I det här exemplet använder vi höger hands tumme för att täppa till höger näsborre och höger hands pekfinger för att täppa till vänster näsborre. Handen bildar då ett u med hjälp av tummen och pekfingret. Börja med att sitta bekvämt med fin hållning. Täpp till höger näsborre med tummen. Andas in genom vänster näsborre.

 

2. Andas ut genom höger

Täpp till vänster näsborre med pekfingret. Släpp tummen. Andas ut genom höger näsborre.

 

3. Andas in genom höger

Håll kvar pekfingret på vänster näsborre. Andas in genom höger näsborre.

 

4. Andas ut genom vänster

Lägg på tummen. Släpp pekfingret. Andas ut genom vänster.

Upprepa mönstret och fortsätt med alternerande andning. 3-11 minuter. Andetaget är hela tiden mycket lugnt och mjukt. Andetaget är väldigt långsamt och djupt.

Lycka till

Jona