Rofylld yoga i månens ljus

Tid att andas.
Mjuka yogarörelser i mörka månader ger dig återhämtning och andrum.
Månen sprider sitt bleka ljus och tiden tar en paus.
Du fylls av lugn och sinnesro.

  • Hitta din gräns. Kom in i ställningen och hitta din gräns. Ge din kropp möjlighet att öppna upp och välkomna den djupare in i ställningen. Pressa inte. Slappna av.
  • Stanna i stillhet. När du har hittat din gräns stannar du stilla i ställningen. Var beslutsam, stanna kvar. Stillhet i kroppen, andetaget och sinnet. Enda undantaget är smärta.
  • Håll tiden ut. När du har hittat din gräns och blivit stilla finns det bara en sak kvar att göra. Att stanna kvar i ställningen och hålla den tiden ut. Öva avslappnat, du har tid.
  • Kom mjukt tillbaka. Ta dig långsamt och mycket varsamt tillbaka ut ur ställningen.

Om Namah Shiva

Ohm Namah Shiva

Ohm jag hälsar Shiva
Jag hälsar gudomligheten i mig själv

Mantra inom yoga används för att öka sin medvetenhet och inte som en form av tillbedjan. Syftet med mantra är att stilla sinnet genom att låta det arbeta med en enda sak. Att upprepa ett mantra är ett sätt att medvetet kontrollera tankarna. Det mest kända mantrat är ohm och används av yogautövare i hela världen. Att veta vad mantrat betyder och meditera på innebörden tillför en djupgående dimension. Mantra har alltid en upplyftande ton som är uppfriskande och inspirerar för sinnet.

Mantra stillar fladdrande funderingar befriar sinnet från malande tankar sinnet blir koncentrerat
yoga uppstår

 

 

yoga lugn och ro

  • Kära yogavänner! Detta är en serie riktigt sköna och avslappnande yogaövningar som stimulerar lugn&ro systemet i kroppen. Ta på dig varma kläder och raggsockor och vira gärna in dig i en filt. Ta gott om tid på dig. Stanna i varje ställning 3 till 5 minuter

He ma Durga

He ma durga
He ma durga
He ma durga
Jay jay ma

***

modiga moder Durga ljusets gudinna
evig stark kärleksfull
universums upprätthållare
Jag ger dig min respekt och hängivenhet

***

He ma durga är ett mantra på sanskrit som man kan översätta med oh moder durga. Mantrat plockar fram den kreativa kraften inom oss. Vi blir starka, modiga och villkorslösa i vår kärlek och medkänsla. Vi får viljestyrkan att resa oss efter motgångar.

Inom hinduism anses gudinnan Durga förkroppsliga den kreativa kraften Shakti. Durga har egenskaper som stort mod, oändlig medkänsla och passionerad hängivenhet. Durga strider outtröttligt mot de onda demonerna – orädd med ett milt leende på läpparna. Hon förlorar aldrig sitt smil, även under de mest våldsamma och blodiga strider av episka proportioner. Hon bara köttar vidare :-)

Gudinnan avbildas oftast med tio armar och i varje hand bär hon olika typer av vapen. Hon ses rida på en tiger eller ett lejon.

Yogan har en egen lång tradition av mantrapraktik parallellt med exempelvis hinduismen och sikhismen. Att sjunga mantran inom yoga är inte en form av tillbedjan, utan det är ett verktyg. Man kan alltså tillhöra vilken trosriktning som helst för att sjunga mantra, ja eller vara ateist såklart.

2-durga-devi

maa-durga4

maxresdefaultdurga

durga facedurga lejon

 

 

Meditation Kirtan Kriya (KK)

Sa Ta Na Ma *
Jag är den sanning som jag mediterar på

Välgörande och lugnande för sinnet. Skärper hjärnans minnesfunktioner. Kirtan Kriya (KK) är en klassisk mantrameditation, som jag har gjort tillsammans med elever och vänner i samband med jul och nyår i alla år. Meditationen har en renande effekt på kroppen och sinnet – ut med det gamla och in med det nya. Den hjälper dig att komma ifrån ogynnsamma beteendemönster och ersätta dem med nya goda vanor. När du har dina fingrar och ögon i speciell position, som i denna meditation, samt använder ett mantra,  bli hela din kropp ett instrument för meditation. Kroppen är som ett finstämt instrument och ibland behöver du stämma om kroppen för att den ska fungera bra. KK ger även hjärnan skärpa och ökar minnesfunktioner – i alla fall om man ska lita på Dr. Dharma’s Alzheimersforskning som har pågått i över 20 år. Du kan läsa en artikel om hans forskning här. 

Meditera !

  • Sitt bekvämt med rak ryggrad och håll ett lätt jalandara bhanda (nacklås). Vänd dina handflator uppåt. Tryck fingrarna mot varandra med jämt tryck. Tryck tumme mot pek-, tumme mot lång-, tumme mot ring- och tumme mot lillfinger. Börja sedan om från början med tumme mot pekfinger.
  • Upprepa mantrat Sa Ta Na Ma i takt med att du trycker fingrarna mot varandra. Fokusera mantrat i L-form från kronchakrat (toppen av huvudet) och ut genom tredje ögat (mitt emellan ögonbrynen i pannan). För varje ton fantiserar du att ljudet strömmar in genom toppen av huvudet och sedan ut genom pannan.
  • Upprepa mantrat 2 minuter sjungande med din vanliga röst, 2 minuter viskande och 4 minuter tyst för dig själv. Avsluta sedan med 2 minuter viskande och 2 minuter tyst.
  • Mantrat Sa Ta Na Ma som upprepas i Kirtan Kriya är tänkt  att vara upplyftande. Ljuden kommer från mantrat ” Sat Nam “, som betyder ” mitt sanna väsen ” .

sa ta na ma