Jag äter vad som faller mig in och gärna direkt från jord till bord. Jag krånglar inte till det. Att äta är faktiskt världens enklaste syssla näst efter sova.Det finns massor av kompetent folk som forskat miljoner timmar på mat, näringsämnen, kalorier, optimal förbränning m.m. och publicerat mer eller mindre vetenskapligt belagda rapporter. Jag är verkligen ingen auktoritet på området för jag hatar att tänka på kalorier och näringsinnehåll. Vill inte leka dietist eller pracka på någon annan min sanning, men jag inspirerar gärna.

1. Ät riktig mat. Mat som du själv kan (eller rent teoretiskt själv ”skulle kunna” om du hade tid och möjlighet) plocka, skörda, samla, gräva upp. Vissa vill jaga och mjölka och det är enligt mitt synsätt upp till var och en. Var unik ät vad du vill. Mat är inte pulveriserat, förpackat, pressat, nerfryst, instoppat, hermetiskt tillslutet, torrt, färglöst eller en lista näringsämnen på en snygg etikett.

2. Ät mest grönt. Så mycket har jag fattat och snappat under åren att mycket grönsaker är skönt för kroppen. Det finns inga mirakelfrukter men mycket mytbildning, så välj och vraka bland det du tycker om, istället för att hoppa på en trend. Det finns både ekologiska, etiska och medmänskliga vinster att vinna med mera grön mat.

3. Ät inte för mycket. Medvetet ätande mättar alla sinnen. Att njuta av maten är en konst, vi glufsar inte som ett lystet rovdjur. Vi doftar, smakar, insuper, njuter, umgås. Sluta när kroppen signalerar en känsla av nöjdhet, detta inträffar en bra bit innan du är stoppmätt.

Till sist. Lite tacksamhet och ödmjukhet skadar aldrig. Tacka och ta emot. Kroppen är ett finstämt instrument som klarar sig på det mesta och vi har lyxen att kunna välja. Vi hör till den utvalda eliten på jorden som inte behöver hungra. Vi är extremt bortskämda helt enkelt, som kan välja mellan olika dieter som GI, LCHF m.m. nymodigheter.

Smaklig måltid.

Jona

  1. Jag håller med om alla dina råd. Men riktigt så enkelt som din rubrik antyder är det inte för de allra flesta. Jag vet vad jag mår bra av – ändå hamnar en del annat i munnen och magen. Underligt kan man tycka. Tyvärr är det inte bara kroppsbehov som styr ätandet och vi ”vill inte alltid rätt”. Känslor och dövandet av dessa är inblandat i ätandet hos de allra flesta. Belöning och tröst. Om det enbart var kroppsbehovet som styrde skulle ju alla som hade god tillgång på mat äta rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.