Andning-ande-andlighet-andligt liv. Andetaget fyller oss med syre och Prana* (livsenergi). Det cirkulerar på djuptet genom vår kropp och vårt sinne. Yoga lär oss att andas långsammare och djupare och mer fullkomligt-fylligt. Normalt andas vi kanske 15-16 andetag per minut. Om vi kommer ner mot 8 andetag per minut stimuleras hypofysen. Vid 4 andetag per minut stimuleras även tallkottkörteln. Bra grejor i hjärnan som ökar medvetenheten.


Foto: Ulrika

Ett andetag per minut  öppnar porten till vårt meditativa sinne. Det finns en jättefin andningsmeditation där man andas endast ett andetag per minut. Man blir lugn, upplyft och fylld av livsenergi. Instruktionerna är enkla, men det tar lång tid att bemästra, så börja alltid på din nivå tills du är framme vid slutmålet för meditationen: Andas in lugnt och långsamt under 15 sekunder. Håll andan inne 15 sekunder. Andas ut lugnt och mjukt under 15 sekunder. Håll andan ute i 15 sekunder. Fortsätt 31 minuter.

*Enligt yogisk anatomi strömmar Prana i kroppen i Nadis (energikanaler, som visst kallas meridianer i Kina har jag hört) Prana cirkulerar även utanför oss. Vi tar in Prana bland annat genom vår andning, vilka de andra sätten är vill jag inte gå in på nu. Det här är väldigt subtil yogisk visdom, och måste övas och upplevas. Människor tar in Prana på olika vis nämlich. Personligen blir jag väldigt pranafylld av nysnö.

 1. Hej Jona
  Jag hittade din bok: Yoga när som helst, var som helst. Helt underbar jag använder den dagligen nu. Har två frågor. 1 Var i gbg kan jag köpa den? 2 Vad är eldandning? Du pratar om den men jag har inte lyckats utläsa hur den görs.
  Tack för bra bok. (Vad handlar bok 2 om?)
  mvh Emma B

  1. Eldaning

   *Rensar ut slaggprodukter ur kroppen
   *Verkar stärkande för nervsystemet
   *Effekten av en yogaställning blir förstärk när man eldandas samtidigt
   *Hjälper att fokusera och tänka klart
   *Undvik eldandning helt och hållet vid menstruation och är graviditet

   ”Eldaningen skall vara som en fjärilsvinge i sommarnatten. Mjuk, lätt och vänlig”
   –Wiveca Leuchovius

   Eldandning är korta snabba andetag in och ut genom näsan. Andningsrytmen är jämn med 2-3 andetag i sekunden. Magen driver andetaget, bröstet är stilla, till skillnad från djupandning där båda magen och bröstkorgen expanderar och utvidgas. Börja i ditt eget tempo, så att du känner att du kan behärska tekniken. Låt magen röra sig rytmiskt så att den putar ut när du andas in och sjunker ihop när du andas ut. Tänk på en glad hund som flåsar i solskenet, fast munnen är stängd. Misströsta icke om du tappar bort rytmen, ta några lugna andetag och börja om. Fortsätt att öva öva öva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.