Detta är min vän sköna Susanna! Vi har varit meditationsläger i Portugal, eller retreat heter det visst. Ända sedan jag som nyfiken treåring ertappade min mormor i stilla meditation under morgonnatten har jag varit djupt fascinerad av den utstrålning som omger en mediterande människa.

Religion baseras på regler och filosofi och man hamnar i ett fack från födseln, väljer det som tilltalar vid vuxen ålder eller låter helt enkelt bli att befatta sig över huvud taget. Yoga är ingen religion, utan en mycket praktisk teknik som ger oss en helt egen andlig erfarenhet. Vi får en personlig upplevelse. Varje dag och i varje andetag vi andas. En Yogi mediterar och övar varje dag, det är en del av vår praktik. Ibland åker vi iväg på Retreat, eller ett så kallat “träningsläger” och lär oss nya spännande grejor som tar oss till nya dimensioner.

Jag är nyss hemkommen efter 8 dagar av kundaliniyoga&meditation på Algarvekusten i Portugal utan speciellt mycket kontakt med yttervärlden – och betraktar livet och världen genom ett fridfullt filter av andlig extas. Tja eller något i den stilen. Ta rapporten med en nypa frisk luft. När jag är på retreat, även fast jag undervisar själv, uppslukas jag helt av universums fullkomlighet och det brukar ta några dagar innan jag landar i tingens obönhörliga förgänglighet igen. I år fick vi ta del kunskap, som tidigare endast lärts ut i det fördolda från mästare till elev. Sjukt spännande och intressant. Få förunnat. Vissa av meditationerna kommer vi småningom att ge ut vidare i bokform :o)

Väckarklockan på vår retreat är levande och sjungande. Vi är några stycken som turas om att väcka varandra genom att knacka på i stugorna och sjunga i skön kontrast till vardagens brutala väckarklocka, som stirrar upp nervsystemet. På sjunde dagen börjar man kanske bli lite sliten, men det är ändå lätt att vakna med ett leende till näktergalens sköna stämma.

Yoga&Meditation börjar i tid innan solen stiger och börjar värma landskapet. Vi gör energigivande övningar och mediterar i 62 minuter. Samma vackra visa varje morgon, en serie av 7 olika världsberömda mantras. Och ja, vi har levande musik!

Frukost. Vi må vara vegetarianer, men vi är inga asketer. Till frukost serveras flera olika goda nybakta bröd, färsk frukt, jordiga jordgubbar, hemlagad yoghurt & musliblandning, gröt och rårörda ägg av bondens fritt spatserande hönor på gården intill. Lokala ostar, olika sorters juice, marmelader, teer… o lite kaffe för den sugne.

Här har vi Bhai Himat, lite lätt casual i Faro. Bhai Himat är huvudlärare och delar med sig frikostigt av hemliga knep och gömda kriyor. Många meditationer är mycket utmanande, men det ges gott om tid att vila och kontemplera mellan varven.

Lunchen är extremt lyxig. Jag vet inte hur jag ska beskriva måltiderna egentligen och bilderna gör heller ingen riktig rättvisa. Det är så många olika smaker att man blir helt lyrisk, vi är dessutom höga på all yoga och finstämda i smaklökarna. När jag tänker efter har jag nog aldrig ätit så goda pakoras i hela mitt liv –  inte ens i Indien faktiskt. Även den mexikanska maten mäter sig med den i New Mexico intygar Bhai Himat.

Siesta. Mitt på dagen när solen bakar som starkast är det fri tid för mys och kontemplation. Vi cyklar till stranden, ligger vid poolen, fixar i trädgårdslandet, får massage, vandrar i skogen eller myser på olivgården. Ibland smiter vi till kafét vid kyrkan för en fika i skuggan. Siestan ger kroppen och sinnet möjlighet att känna effekten av alla övningar, smälta intrycken och återhämta sig. Man återfår sugen igen helt enkelt.

Mera Yoga och Meditation. Eftermiddagen ägnas åt mycket mer av det goda. Man är mycket smidigare nu och kroppen följer lätt vår minsta lilla vink. Övningarna är en mjuk vänlig förberedelse, den viktiga sinnesutvidgande övningen är själva meditationen, det är där vi kommer i kontakt med sanningen bortom Maya. (Maya=Illusion).

Middagen serveras klockan halv sju. Maten kommer från jord direkt till bord. Alla färska grönsaker odlas på plats. Trädgården är stor och frodig. Jordgubbarna är himmelska. Till efterrätt får vi chokladkladdkaka, jordgubbstårta, mangomousse, äppelpaj med vispgrädde, banana-burfi och allt vad det heter. Krävs en hel del självbehärskning för att inte lämna bordet totalt fullproppad, vilket kan straffa sig senare på meditationskudden.

Kvällsmeditationen avslutar dagen mjukt och fint. Inget ansträngande händer här. Efteråt sitter vi och filosoferar innan var och en drar hem till sitt för att sova och bearbeta intryck genom drömmen. Stugorna är supermysiga. Levande blommor i varje rum, sköna lakan och myggnät ovanför sängarna. Grodor, skönsjungande fåglar, små ödlor och annat rassel bidrar till känslan av exotik och naturromantik. Nästa år gör vi det igen. Varmt välkomna då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.