Ett pass för kvällen, eller om du vaknar och inte kan somna om. Hela passet kan göras lite lätt halvsovande. Din sömn blir djup och ditt nervsystem stärks. Peace Out!

1. Lugnande andetag. Sitt i lätt meditationsställning. Sträck ryggen och nacken raka. Håll nacklås. Slut ögonen och fokusera på tredje ögat. Lägg vänster hand på knäet och pressa tumme och pekfinger mot varandra i Gyan Mudra. (Tryck tummen mot pekfingret). Använd höger hands tumme för att täppa till höger näsborre. Andas lugna djupa andetag in och ut genom vänster näsborre. Fortsätt 1-3 minuter. Bibehåll ditt tålamod, tålamodet är vägen fram. Även fast tankarna rusar, bara sitt i sällskap av ditt lugnande andetag.

2. Bensträck fram. Sträck ut benen. Ta tag om tårna, eller där du når. Detta är ingen tävling i vem som når längst, utan en övning i att acceptera sin nivå och tålmodigt bara vara.  Andas långa, lungna, långsamma andetag. Sjunk in mot dig själv för varje utandning, känn hur kroppen hävs något vid varje inandning. Flödande och mjukt, ingen press, bara lugn. 1-3 minuter. Låt andetaget vara som en mjuk våg som sköljer över din kropp och din rygg, en vacker våg som successivt får dig att mjukna ner mot marken.

3. Bron. Sitt med fotsulorna och handflatorna i golvet. Fingrarna pekar framåt.  Pressa upp mage, höfter och rumpa högt upp, så att kroppen bildar en bro. Slut ögonen och låt huvudet hänga bakåt. (Om det känns obehagligt, så håll huvudet kvar uppe). Andas långa, djupa, lunga andetag. Dra upp rotlåset och fortsätt andas med bibehållet knip i 1-3 minuter. Släpp sedan rotlåset, men stanna kvar i ställningen och andas ytterligare 1-3 minuter. Om det känns sjukt jobbigt i axlar, stanna då kvar med rumpan i backen, men håll fokus och koncentration, andas och bibehåll lugnet.

4. Dra tyngden neråt med knutna nävar. Lyft armarna rakt upp och ta ett djupt andetag in. Knyt nävar och spänn kroppen samtidigt som du drar nävarna långsamt in mot kropppen. Som att du drar ner en tyngd. Spänn kroppen och dra. När du inte kan hålla anda längre, så släpper du ner händerna mot bröstet, andas ut och slappnar av. Ta en kort paus och upprepa sedan proceduren ytterligare 2 gånger. Du har tre chanser på dig att göra denna övning, så ta i ordentligt när du spänner och känn skillnaden mellan att vara helt avslappnad och stilla.

5. Vila på rygg. Slappna av, låt kroppen vara i fred, sjunk in mot marken, mattan, jorden och tyngdlagen. Inga krav, ingen prestation, bara varande. Vila i stillhet på jorden i 5 minuter. Kom sedan mjukt tillbaka. Andas medvetet, cirkla med handleder och fotleder, gör kattsträck åt båda hållen, rulla på ryggraden några gånger och kom upp och sitt för den avslutande meditationen. Hela poängen med yoga är att meditera, hela poängen med meditation är att bli medveten. Hela poängen med att vara medveten är att leva livet i samklang med varandra och omgivningen. Hoppa inte över meditationen på slutet.

6. Pulsmeditation. Sitt i lätt meditationsställning, sträck ryggen och nacken raka. Håll vänster hand i knät med handflatan uppåt. Med pek, lång och ringfingrar av höger hand letar du upp pulsen i vänster handled. Lättast där tummen möter handleden. Ta tid på dig att hitta plusen. Där du känner pulsen som starkast placerar du fingrarna i rad. Pressa lätt så att du känner den i varje fingertopp. Känn pulsen under dina fingrar. Känn pulsen i tredje ögat. Känn pulsen i hjärtat. Känn pulsen i hela kroppen.Var närvarande och fullt medveten om din kropp och din puls. För varje dunk av pulsen säg tyst för dig själv Sat Nam. Andas lugnt. Fortsätt 11 minuter.


  1. Jag har provat. Funkar utmärkt varje gång men ibland har jag varit övertrött och så “korkad” att jag inte gjort det utan istället legat och skruvat mig…
    man blir verkligen osmart av sömnbrist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.