Termines tema är energi och vi stärker oss med mat som bygger bra ben, hjärta och hjärna! Det är spännande att se hur maten påverkar meditationen, yogan, träningen och humöret. Därför testar jag och experimenterar gärna – men bara på mig själv. Mina recept är till för att inspirera och inga absoluta sanningar.

green stuff

Vi är duktiga på att lyssna till goda råd från auktoriteter och coacher, men vi är lite sämre på att lyssna inåt – på oss själva. Som människa, idrottsman och yogi i en värld fylld av välmenande information, är det ibland svårt att skilja halva sanningar och propaganda, från fakta och empirisk forskning.

ägg från landet

Den stora utmaningen är att lära sig känna efter – själv! Personligen älskar jag allt som är friskt och grönt, men fuskar friskt och äter numera även ägg.

mina egna ägg

Jag har dessutom en egen hovleverantör ute på den skånska vischan, som via en träningspolare, förser mig med superfina supergoda muskel-power-ägg. Fria, glada hönor, som pickar och har sig ute på landet, värper fantastiska ägg; gula, gröna, bruna. Rena regnbågsägg!

pekan

Min absoluta favorit grönt&ägg kombination är en sallad, som mättar länge och ger massor av energi. Salladen är inte låg på kalorier direkt. Den är inte låg på fett. Den är heller inte låg på kolhydrater. Och det är hela poängen – att den inte är låg på någonting. Min favoritsallad är istället grymt hög på allt. Den gen kroppen muskelkraft och innehåller typ varje vitamin, mineral, antioxidant och mikronutrient som finns att finna på denna planet!

pekannötter och tranbär

När kroppen får all näring den behöver, bibehåller den perfekt hormonell balans, kan köra på länge och dessutom hålls aptiten på halster i flera timmar. Man slipper också eventuella oönskade ”cravings”. När vi fyller vår kropp med alla de näringsämnen den behöver, kan vi nämligen eliminera habegär och glupskhet. Jag vet av egen erfarenhet!

avokado med mera

Ät rätt – förbli nöjd, glad och mätt!

Ok, här kommer receptet på den ultimata perfekta salladen för starka ben, grymma muskler, pumpande hjärta och skön känsla i sinnet. Den är dessutom gjord i en handvändning:

min vintersallad

Voilá! Muskelsallad för bra ben – av Jona. Blanda ihop allt till en läcker sallad:

1 rejäl näve bladspenat (järn med mera)
1 rejäl näve blandade gröna blad (ännu mera av det gröna)
1 riven morot (för färgen och krispigheten)
1/2 mogen avokado, tärnad (bra fett – nöjd och mätt)
2 hårdkokta ägg, i klyftor (gärna ekologiska)
3 msk hackade pekannötter (ibland tar jag valnötter)
1/4 dl torkade tranbär (ha även i något sött – tänk ayurveda)

Ringla över en hemmagjord dressing av balsamvinäger, extrafin olivolja och gärna lite av Udo’s Choice oljeblandning (Några av mina idrottsvänner tar detta som tillskott, så jag har blivit inspirerad. Innehåller en bra mig av omega-3 och omega-6 och går att köpa på internet)

protein: 23 g
kolhydrater: 48 g
fibrer: 12 g
fett: 45 g
kalorier: 650

BAAM! Som sagt. Salladen är inte låg på någonting.

Inte mätt? Till efterrätt föreslår jag en tesked kokosfett :-)

Kramar och lycka till med livet, yogan, benen och träningen!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.