En grundtanke inom mindfulness är det finns två mentala tillstånd och de kallas

”varaläge” och ”åtgärdsläge”.

Solen bränner och vi cyklar ut mellan gummiplantage och ananas. Vinden är het och spännande dofter fyller mina sinnen. En okänd fågel skränar högt. Kroppen känns pigg och jag andas i takt med pedalvarven… in.. in.. u.. ut… Livet är enkelt, jag njuter av att vara ute.

bike2

Vi passerar en vik med småbåtar och jag ser en större båt ute i bukten. Jag kommer osökt att tänka på när vi var i Thailand med småungar för 20 år sedan, hur vi fick vada ut och släpa kidsen ombord på den där båten som tog oss på äventyr. Tiden går fort, jag känner vemod och ett sting av saknad, undrar hur alla har det hemma, och hundarna, har någon tagit in posten, brevlådan är bergis full med obetalda räkningar….börjar fundera på ekonomin. Jag har fastnat i associerat tänkande och inser plötsligt att jag inte är kvar i Thailand och cyklar längre utan någon helt annan stans. Min hjärna lever i två världar. Jag vaknar ur tankedvalan och tar ett djupt andetag.

vit

En grundtanke inom mindfulness är det finns två mentala tillstånd och de kallas ”varaläge” och ”åtgärdsläge”. I varaläge stannar du kvar i din upplevelse av nuet. Du använder dina sinnen och är närvarande i kroppen. Du är observerande och iakttagande. Du är här nu. I åtgärdsläge är frontalloben i hjärnan aktiverad. Du tänker, planer och hittar lösningar. Du reflekterar, jämför, ältar och grubblar. Du glömmer bort här och nu.

mindful

De flesta har ett överaktivt åtgärdsläge, tankarna tänker hela tiden och sinnet får aldrig vila. Genom mental träning lär du dig att upptäcka när hjärnan är i de olika lägena. Du upptäcker när sinnet går på högvarv och kan växla ner. Du kan skifta från åtgärdsläge till varaläge när du vill.

yogakidsthailand

Det snabbaste sättet att skifta från åtgärdsläge till varaläge är att lägga märke till kroppen med hjälp av dina sinnen. Exempel: Lyssna noga, känn dofter, smaka eller lägga märke till andningen. Yoga fungerar för den hjälper dig att bli uppmärksam på hur det känns i kroppen just nu.

holyhut

Efter en stressig period har jag mått jättebra av att meditera mycket och länge med guidning av en buddistisk guru gubbe här i Thailand. Det känns nästan som att ja har fått ordning på alla hjärnceller. På söndag åker jag hem och börjar jobba direkt igen. DET ser jättemycket fram emot det. När jag undervisar är jag alltid extremt mycket i varaläge.

Varmt välkommen till vinterns värld med yoga, meditation och nya äventyr!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.