• Hur reagerar du när du när du hoppar i iskallt vatten? Hur reagerar du när du sitter i en het bastu och hettan stiger? Eller när du försökt hitta rätt i en stor stad med avgaser och kaotisk trafik. Känner du kroppens reaktioner? Vad händer med ditt sinne? Grips du av panik?
  • På Studio Canalis har vi en tunna i en av duscharna och när man drar i ett snöre får man kallt vatten rakt över sig. Kul kontrast till en het bastu. Jag älskar att experimentera med sånt. Genom att prova lite mer ”extrema” vardagsäventyr, som en iskall dusch och en het bastu, lär jag mig hur jag reagerar och fungerar. Det i sin tur lär mig att hantera och kontrollera kropp&sinne i många andra situationer.

Andetaget är din bästa vän!

  • Jag använder andetaget när jag ska möta exempelvis kyla och stress. Det finns en holländsk extrem kille som är expert på att kontrollera kroppen genom att kontrollera andetaget. Wim Hof heter han. Om du inte vet vem Wim Hof ​​är, kolla in den här 39-minuters dokumentären. 
  • Nu föreslår jag inte att någon (som läser detta eller ser dokumentären) ska ta ett isbad. Men jag vill så ett frö inför den mörka kalla vintern, en tanke om att vi kanske kan välkomna kylan istället för att fly ifrån den. Vi vill ju inte att årstiden ska påverka vårt inre så att vi blir på dåligt humör.
  • Istället för att falla inför elementen, kan vi använda andetaget som ett ankare. Vi kan dämpa ångest och oro och bli mer energifyllda. Vi kan lära oss att bli bra på simning i öppet vatten istället för att gripas av panik. Det här sista är verkligen min grej, jag simmar gärna i Falsterbokanalen när det är riktigt kallt. Ett tag var kallduschen en del av min dagliga rutin. I början var det med lätt ångest jag satte på duschen på kallast, men med tiden lärde jag mig hur jag kunde kontrollera andetaget. Jag får en kick.
  • Det finns en enorm kraft i andetaget. Bara genom att ta några fokuserade djupa andetag känner man sig mer kraftfull, mer euforisk och mer lätt till sinnet. Spänningar i kroppen smälter bort och en känsla av styrka kommer in i stället. Och man kan klara av att ta ett iskallt dopp i havet fast det är november. Wim Hof är expert på att hålla andan, men vem som helst kan träna sig på att vara längre och längre utan luft i sina lungor. Jag klarar lite över 2 minuter utan speciellt mycket träning. Det är cirka 100 meter simning. What´s in it tänker du? Man får mer självförtroende, mer styrka och mer uthållighet. Man får ut mer av sin kapacitet.
  • Det är dags att göra sig redo för vintern. Kom kalla vindar, snöstormar, jag är redo. Mest är jag redo för att öppna Studio Canalis i januari, det kommer att bli helt magiskt. Och vi kommer att hålla speciella kurser 10-veckorskurser som tar upp de här bitarna. Vi tränar fysiskt och även andning och mindfulness. Vi kommer att må-bra-träna hela vägen in. Mer självförtroende, mer styrka, mer uthållighet. Vi ska kunna kontrollera kroppen och sinnet när elementen är emot oss.

Bli kompis med kylan!

Jona

  1. Att andas medvetet och korrekt har hjälpt mig i på så många områden i livet. När man experimenterar upptäcker man hur mycket ett “fel” andetag kan förstöra och hur mycket ett “rätt” andetag kan hjälpa. Otroligt intressant område där alla kan utvecklas, vare sig man är elitidrottare eller en vanlig soffpotatis! :-) Jag pratar mycket om andetaget under mina yogaklasser. Ser fram emot att komma till Sverige så småningom och besöka ditt nya “haven”. Ser helt fantastiskt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.