Höstterminen 2019 ska jag gå en utbildning vid Karolinska Institutet. Yogaträning – som kompletterande behandling vid olika sjukdomstillstånd. Jag ser jättemycket fram emot utbildningen och jag längtar fram för allt efter att bita i forskningsbiten av yoga!

För att vi ska kunna använda yoga som kompletterande behandling vid sjukdom behöver vi ett bredare vetenskapligt stöd. Vi yogalärare måste arbeta evidensbaserat enligt vetenskaplig beprövad erfarenhet. Det är yoga för den nya tiden vi är i nu. 

Mindfulness finns redan med i socialstyrelsen riktlinjer som en beprövad metod för exempelvis stressreduktion. Yogan är inte där riktigt än då forskningen är relativt ny. Antal publicerade RCT studier från 1975 och framåt ökar successivt och man ser en snabb ökning från år 2012 och framåt. Det är förmodligen bara en tidsfråga tills yoga också blir en evidensbaserad metod vid kompletterande behandling för ett antal olika diagnoser. Sverige ligger lite efter om man tittar internationellt – USA och England ligger i framkant. 

I helgen har vi haft en workshop om yogaforskning för yogalärare tillsammans med Wiveka Leuchovius, och det är roligt att se hur intresset växer. Och vi har vänner från olika yogatraditioner och länder som vill komma hit till Studio Canalis :-)

Vi har utbildat yogalärare sedan 2002 i Göteborg och sedan 2009 här i Skåne, och det är intressant att hela tiden förnya utbildningen och arbeta in nytt fräscht utbildningsmaterial. I höst startar vår åttonde lärarutbildning här i Skåne och vi välkomnar alla som vill ta del av både de “gamla” teknikerna och den nyaste forskningen.

Yoga – för att det funkar! Ha en fin vecka och valborg, vi ses snart!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.