YoDa by YogaJona

  • YoDa betyder Yoga Of The Day och här hittar du små korta youtubepass, att göra varje dag, när som helst, var som helst. De nyaste klippen är högst upp, och de äldre hittar du när du skrollar längre ner. Lycka till med hemmayogandet!

 

 

Om Namah Shiva

Ohm Namah Shiva

Ohm jag hälsar Shiva
Jag hälsar gudomligheten i mig själv

Mantra inom yoga används för att öka sin medvetenhet och inte som en form av tillbedjan. Syftet med mantra är att stilla sinnet genom att låta det arbeta med en enda sak. Att upprepa ett mantra är ett sätt att medvetet kontrollera tankarna. Det mest kända mantrat är ohm och används av yogautövare i hela världen. Att veta vad mantrat betyder och meditera på innebörden tillför en djupgående dimension. Mantra har alltid en upplyftande ton som är uppfriskande och inspirerar för sinnet.

Mantra stillar fladdrande funderingar befriar sinnet från malande tankar sinnet blir koncentrerat
yoga uppstår

 

 

Soham

सोऽहंसोऽहमिति प्रोक्तो मन्त्रयोगः स उच्यते
प्रतीतिर्मन्त्रयोगाच्च जायते पश्चिमे पथि
so ham so aham iti prokto mantra yogaḥ sa ucyate
pratītir mantra yogāc-ca jāyate paścime pathi
So ham, jag är allt, att upprepa andliga ord kallas mantrayoga
med mantrayoga börjar din resa mot frihet

Yoga Shikha Upanishat, vers 132

***
Mantra hjälper oss att stilla tankar som fladdrar
Uppmärksamhet riktas mot mantrat, istället för tankarna
Sinnet blir koncentrerat

 

Shiva Vinyasa Flow

ॐ नमः शिवाय
Om Namah Shivaya
Jag hedrar gudomligheten i mig själv
* * *

När du är ensam eller i mörker önskar jag att jag kunde visa dig det kraftfulla ljuset inuti din egen varelse. Jag vill påminna dig om att vi alla består av gudomlig energi och att vi ska behandla varandra och oss själva därefter.
Du är fullkomlig som den du är.
Du är glädje, du är fröjd.

Jona i Alcudia den 5 maj 2016

Yoga-35

Yogapasset ger dig starka ben, smidig rygg och ståtlig hållning – energi, balans och fokus. Du får stryka att stå stadigt även när det blåser storm. Öva i din egen takt och känn in kroppen, tankarna och känslorna. Rör dig mjukt mellan ställningarna i takt med ditt andetag (vinyasa) eller stanna statiskt i varje position. Andas ujjayi pranayamOm du vill kan du tänka mantrat Om Namah Shivaya tyst för dig själv i takt med andetaget. Du tänker Om samtidigt som du andas in och Namah Shivaya samtidigt som du andas ut. Mantra för frid i hjärtat och glädje i sinnet.

shiva

Shiva är en av yogatraditionens viktiga symboler för visdom, men också en mycket komplex och motsägelsefull
 figur. Shiva är både kvinna och man, trancendent och immanent, kreativ skapare och destruktiv förstörare, god och ond, liv och död, asketisk yogi 
och en symbol för fruktbarhet. Shiva härjar, härskar, skapar. Hen dansar oberörd genom universum i kretsloppet mellan dag och natt. Shiva är symbolen för spelet mellan ljus och mörker  – balansen i livet.

 

 

Ujjayi pranayama

Ujjayi pranayama är andning med ljud. När du andas ujjayi drar du ihop stämbanden i halsen en aning för att skapa ett motstånd och ett hest ljud bildas. Du andas ut som att du skall imma en spegel fast med stängd mun. Ujjayi kan vara högt eller som en viskning. Tempot och intensiteten i ujjayiandetaget följer tempot och intensiteten i yogarörelsen och vise versa. Andetaget ger uthållighet och kallas andning för vinnare. Andetaget fungerar som ett ankare – ditt stöd i samband med yogaövningar. Ger fokus. Ökar din uthållighet. Verkar lugnande. Fyller kroppen med syre. Andetaget kan sänka blodtrycket. Du kan lyssna till ljudet och höra när du har nått din gräns och behöver hålla igen i en yogaställning.