Vinyasa för Energi och Cirkulation

  • Här kommer ett härligt yogapass som ger dig glädje, energi och god feeling i hela kroppen. YouTubefilmen ovan är en kortare version av yogapasset, du kan hänga med där om du vill, eller ta längre tid på dig och följ instruktionerna nedan. Lycka till!

YoDa by YogaJona

  • YoDa betyder Yoga Of The Day och här hittar du små korta youtubepass, att göra varje dag, när som helst, var som helst. De nyaste klippen är högst upp, och de äldre hittar du när du skrollar längre ner. Lycka till med hemmayogandet!

 

 

Öppningsceremoni

Öppningsceremoni . Yoga för glädje

  • I livets olika skeden är det viktigt att behålla ett öppet sinne. Att vara närvarande istället för att köra på autopilot. Att ha kvar nyfikenheten och fortsätta att utmana sig själv. Nu kommer solen, det är tecknet, allt är klart för start, kör bara kör. Öppna hjärtat och sinnet. Fri. Stark. Glad. Yogapasset mjukar upp ryggen, benen och höfterna. Det öppnar upp axlarna och bröstet.
  • Inled med att sitta en stund på dina hälar i klippställningen (vajrasana). Håll fingertopparna mot varandra mitt framför bröstet som en outslagen lotusblomma. Andas lugnt. Vänd din uppmärksamhet inåt. Känn hur ryggen ger dig stöd. Öppna bröstet uppåt och utåt. Förbered dig för en stund av yoga. Andas med ljud (udjjayi pranayama). Dra ihop stämbanden i halsen en aning för att skapa ett motstånd och ett svagt hest ljud bildas. Andas udjjayi pranayama under hela yogapasset. Rör dig mjukt och låt yogarörelserna synkroniseras med din andning.

 

Tid för hamstrings

Hamstringsmusklerna är tre muskler på baksidan av låret; biceps femoris, semitendinosus och semimembranosus. De sträcker höften och böjer knäleden. Balettdansare är jättemjuka och fina i sina hamstrings och kan fälla ihop hela kroppen som en fällkniv. Löpare är inte lika rörliga.

  • Optimal flexibilitet i hamstrings betyder inte om att du måste nå dina tår. Det handlar om att vara såpass smidig att du kan utföra dina rörelser effektivt med fullt rörelseomfång (på engelska kallas det ROM som betyder range of motion) .
  • Många av oss sitter på våra hamstrings stora delar av dagen vilket leder till försämrad cirkulation och stelhet. Tighta baksidor kan vara grunden till den smärta du har idag eller leda till smärta i framtiden.
  • Du behöver rörlighet för att med lätthet kunna stå, gå, springa och plocka upp saker från golvet – klara vanliga vardagssysslor. Om du är fotbollsspelare och ska sparka iväg en boll, vill du inte stanna rörelsen när foten träffar bollen, utan du vill ”sparka genom” fotbollen. Med en tight baksida kommer du inte att kunna göra det, du har en mindre rörelse och därmed mindre kraft.
  • De här övningarna ingår i en serie som jag skapat speciellt för atleter med hamstringsproblematik, men passar alla som behöver bli mer mjuka. Du väcker din uppmärksamhet på baksidan av benen och att stetchar utan att sträcka dig. Vi stretchar mjukt och medvetet för att komma åt själva muskulaturen utan att belasta ryggen och lederna.
  • Välj en eller flera övningar. Hitta din favorit och fortsätt med den. Ta 10 andetag i varje position. Jag är övertygad om att alla tjänar på att öka rörligheten i hamstringsmuskulaturen.

bygg bra ben

Hej yogavänner! Här är yogapasset som är bra för dina ben. Med en kombination av statiska, dynamiska och stretchiga övningar kommer vi åt benen från flera olika “synvinklar”. Starka ben ger dig kraft att vandra vidare in i den nya årstiden. Utför varje övning i 1-3 minuter, eller räkna dina andetag och ta minst 5 andetag i varje övning. Yoga alltid i din egen takt och lycka till!

Yoga Sport 3

Det här yogapasset är ett komplett komplement för det kombinerar smidighet, core-styrka och mental uthållighet i en bra mix. Du ökar cirkulationen, stärker bålmuskulaturen och mjukar upp hela kroppen. Lycka till med liv, sport och yoga/Jona

Källa: Yogapasset är fritt översatt av mig och finns i boken The art, science and application of Kundalini Yoga av Nirvair Singh Khalsa. Intermediate practice for runners and skiers. Passet heter Conditioning series.