Pitta är eldig och transformerande som Shiva. Pitta-personen är vital och viljestark och ofta fokuserade på resultat. Vid obalans kan en Pitta-person driva sig själv över gränsen, bli otålig och hetlevrad. Värme, direkt solljus och heta kryddor kan förstärka obalansen och få sinnet att koka över. Kylande aktiviteter som simning, skidor och yoga är bra. Se inte Ayurveda som en absolut sanning eller väg till himmelriket, experimentera-ha kul, bli mer medveten. I synnerhet Pitta-personer kan tjäna på att inte ta sig själv på alltför stort allvar. Enligt Ayurveda är det fiffigt att välja kost enligt sin kroppstyp, Dosha. Man vinner mest på att ta störst hänsyn till sin mest dominanta Dosha, men med en baktanke på den sekundära Doshan. Grönsaker är bra för en Pitta-person, gärna söta och bittra. Likaså söt frukt. Undvik starka kryddor. Listan är lång på mat, så jag skippar detaljer. Här har jag skapat en sallad för Pitta. Varsågod alla heta hjärtan där ute: Pak choy hastigt wokad i olivolja (kan ersättas med baby spenat, maché eller någott annan riktigt mörkgrönt), därtill vårlök, morot, mango och färsk koriander. Sjukt gott om jag får säga det själv.

Pitta använder sin syn som främsta sinne, det är viktigt att det ser vackert ut. Håll till godo så länge, återkommer med Vata och Kapha mat vad tiden lider. Puss-Jona

 1. Din pitta-mage där ;)

  Jag kommer aldrig glömma ett HTT läger i tidernas begynnelse. Magen full av luft och löpning på Ljunghusen stranden:)

  I like my carrots soft, oily and baked!

  Puss

 2. Så intresant och roligt att du vill skriva om det här!! väntar gärna på fler sådana recept o inlägg…
  Have a nice day
  LINA

 3. Gjorde testet och kollade vilken ”typ” jag är. Kul att man kan balansera och må bra av Ayurveda. Ska testa denna sallad! /A

 4. Mat påverkar vårt medvetande mer än vi vill tro. När energi bryts ner i vårt matsmältningssystem blir det en del av oss… Så tänk er för innan ni tex äter hund :)

 5. har själv funderat så smått genom åren på att införa Havs-Örn på menyn, för överblick, perspektiv och svårslagen utsikt, fast dom är visst fridlysta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.