Nu är det mörkt på riktigt, men jag är superglad för hela familjen är hemma och samlad efter lite fläng hit och dit. Tillfälligt, men jag njuter nu!

susanna undervisar

Vi har även haft vår tredje helg av aderton på lärarutbildningen. Det flyter på!

helg 3

Grymt roligt lärorikt, men nu till något helt annat.

Många människor bär på stor inre frustration, som man försöker tämja och hålla i schack efter bästa förmåga, men förr eller senare förlorar man behärskningen och brusar upp för småsaker, skäller ut någon stackare som råkar stå i vägen. Det händer att jag står i vägen och tar smällen. Min intention är aldrig att såra någon annan människas känslor, men ibland säger jag någonting i stil med:

”Öppna dina ögon, du har allt du behöver, sluta gnälla över småsaker och gör någonting för någon annan istället”.

För det mesta håller jag tyst och ger inte goda råd i onödan, eller som min pappa sade hemma i finnskogarna: ”Ödsla inte pärlor på svin”.  Här kommer dock mitt miljonerdollarstips (för den som vill) för att överleva mörka november. With love!

1. Var närvarande i nuet – dröm dig inte bort.

Det finns personer i min närhet som försöker smussla iväg ett sms mitt under ett samtal. Jag kommer inte att nämna några namn, men du vet vem du är :-) Att vara närvarande i nuet innebär att vara här i kropp, sinne och hjärta. Detta sker inte automatiskt bara för att man läser en zenbuddhistisk bok, utan kräver daglig träning med meditation eller att man övar sig i medvetet lyssnande t.ex. så här:

Låtsas att du har en pausknapp inuti kroppen. Tryck på paus när din vän börjar prata. Lyssna noga. Stäng av dig själv helt, var tyst och bara lyssna uppmärksamt på vad din vän har på hjärtat. Var närvarande och delaktig – avbryt inte. Avbryt inte bara för att du tycker att du har något viktigare att komma med. Om du lyssnar på din vän, men avbryter för att lyfta fram dina egna problem, då är du inte fullkomligt närvarande. Du kan ju alltid trycka på startknappen igen när det är din tur att prata. Lycka till/Jona

lyssna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.