Andning och rörelse hänger ihop

I yoga kombinerar vi andetag och övning till en flödande rörelse, som ger både styrka och smidighet. Lugn och koncentration. Avslappning och energi. Först och främst är andningen ett verktyg att öka vår medvetenhet. Andningen har olika effekt beroende på vilken andningsteknik vi använder. När vi lugnar ner andningen blir vi mer observerande istället för att reagera ogenomtänkt. Det finns också andningsövningar, som ger oss fokus och mental skärpa.

magen rör sig

Djupandning är en bra början

Djupandning är den mest grundläggande andningstekniken inom kundaliniyoga. Djupandning innebär att vi andas långa djupa andetag in och ut genom näsan. Magen är avslappnad, så att diafragman kan röra sig fritt. Vi fyller hela lungorna med luft; ända in i magen, så att den blir rund och putar ut. Även bröstkorgen utvidgas – hela vägen upp till nyckelbenen. När vi andas ut sjunker bröstkorgen och magen ihop. Kroppen är elastisk och rör sig med andetaget – utvidgas och töms.

djupaning i kråkan

Effekter av Djupandning

Djupandning verkar avslappnande och motverkar stress och spänningar. Andningstekniken är bra för immunförsvaret, eftersom vi använder hela vår lungkapacitet. Vi syresätter blodet och masserar de inre organen. Att andas långa djupa andetag gör också att tankeverksamheten minskar i intensitet, och på det sätet får vi större överblick över våra tankar och känslor och kan fatta klartänkta, konstruktiva beslut.

djupaning

Övning ger färdighet

Börja med att öva djupandning liggande på rygg. Fokusera på andetaget. Fokusera på magen, fokusera på bröstkorgen.
 Låt kroppen röra sig med andningen. Lugnt och fint.

andas in

Överkurs: Enligt den yogiska filosofin får vi i oss Prana (livsenergi) genom andningen och vi strävar efter att få denna livsenergi att flöda otvunget i kroppen. Genom att andas lugnt och djupt får vi mer livsenergi!

Andas In Energi!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.