tiden går . . .

Jag kom till mitt första yogapass för 20 år sedan i löpartajts och flanellskjorta. Hade helt ärligt ingen koll på någonting – ville bara bli lite vig kanske. Sedan dess har jag mött tjugoelva yogalärare, femton präster och massa roliga indiska gurusar vars fötter en förväntas pussa för att visa sin vördnad och respekt.

idien 120

världen är stor

Yoga har öppnat ofantligt många dörrar och möjligheter för mig, jag har besökt platser och mött människor som jag inte visste existerade. Jag har kommit att uppskatta världen och människorna i den. Och jag har lärt mig att inte ta migsjälv på så blodigt allvar.

idien 075-2

same same but different

Sju resor till Indien och fem yogafestivaler senare är jag fortfarande exakt samma person. Flickan från skogen (i tajts) som inte kan bete sig i möblerade rum. Det händer dessutom att jag råkar svära i kyrkan. Kanske kanske att jag har liiiite mer tålamod – men that’s about it.

idien 403-1

– do you like our god?

Minns mitt första besök i Indien. Alla är jättenyfikna på att få höra om ”min” gud och om jag gillar ”deras” gudar. Att inte ha en egen husgud är helt otänkbart i de månghövdade gudarnas land och förvånade ögonbryn höjs när jag förklarar att jag inte har någon gud som jag dyrkar direkt. Att jag är uppväxt med biolog och anatomi.

idien 067

feel the force

Jag har många vackra&fina upplevelser under mina meditationer. I can feel the force liksom, men jag dyrkar varken något eller någon. Istället funderar jag på kemin bakom det hela. Vad händer i hjärnan när vi mediterar? Vad exakt är det för ”happyhormoner” i hjärnan som får oss att känna välbehag? Hur jobbar hypofysen?

gud och natur

Jag tror på kretsloppet

Trots min naturvetenskapliga syn har jag alltid varit intresserad av religion, filosofi och psykologi och jag ser Indiens gudar&gudinnor som källor till inspiration. Det är dessutom kul att läsa alla smått episka berättelser om gudar som flyger och slåss.

durga

gudinnan durga

Durga är en stark kvinna som inspirerar. Hon svingar sitt svärd, slaktar djävlar och demoner, och låter huvuden rullar som att det inte finns någon morgondag. Symboliken i det hela är att vi ska slåss mot våra inre demoner och besegra våra inre fiender.

idien 093-1

tävlingar testar min inre styrka

Durgapower är bra att ha när jag tävlar i IRONMAN. Många konstiga och mer eller mindre destruktiva tankar hinner nämligen dyka upp när jag simmar, cyklar och springer timme efter timme. Tankar som ska slaktas. Tankar som ska släppas innan de slår rot.

gudar

Det kanske inte är gud som har skapat människan utan människan som har skapat gud Vi är ju så uppfinningsrika och fantasifulla

Jona

  1. Fina, fina Jona. Att göra det komplicerade enkelt och naturligt är en konst jag ser hos dig. All kärlek. Otti

  2. Håller med Otti ovan! Du gör allt så enkelt och självklart! Det i sig är en gåva så stor så stor till alla oss andra. Förutom allt annat du ger. :-) Tack & KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.