YoDa by YogaJona

  • YoDa betyder Yoga Of The Day och här hittar du små korta youtubepass, att göra varje dag, när som helst, var som helst. De nyaste klippen är högst upp, och de äldre hittar du när du skrollar längre ner. Lycka till med hemmayogandet!

 

 

yoga lugn och ro

  • Kära yogavänner! Detta är en serie riktigt sköna och avslappnande yogaövningar som stimulerar lugn&ro systemet i kroppen. Ta på dig varma kläder och raggsockor och vira gärna in dig i en filt. Ta gott om tid på dig. Stanna i varje ställning 3 till 5 minuter

tänd den inre elden…

På hösten är det fiffigt att rensa i röran. Samla ihop allt skräp. Göra ett stort bål. Bränna upp det. Tadaa!!! Rent och fräscht igen. Det finns kanske saker i livet; som exempelvis tankar, känslor och beteenden, som inte är till någon nytta för vår hälsa och vårt välmående. Det här yogapasset består av andningsövningar och renande yogatekniker som råder bot på den saken. Det är lite som att samla upp gammalt skit och bränna upp det. Elden har inom yogatraditionen en helande inverkan på kroppen och sinnet. I indien är det vanligt att sitta och meditera vid en eld för att få den renande effekten. Här skapar vi en inre eld. Burn Baby Burn! Lycka till.

Soham

सोऽहंसोऽहमिति प्रोक्तो मन्त्रयोगः स उच्यते
प्रतीतिर्मन्त्रयोगाच्च जायते पश्चिमे पथि
so ham so aham iti prokto mantra yogaḥ sa ucyate
pratītir mantra yogāc-ca jāyate paścime pathi
So ham, jag är allt, att upprepa andliga ord kallas mantrayoga
med mantrayoga börjar din resa mot frihet

Yoga Shikha Upanishat, vers 132

***
Mantra hjälper oss att stilla tankar som fladdrar
Uppmärksamhet riktas mot mantrat, istället för tankarna
Sinnet blir koncentrerat

 

Shiva Vinyasa Flow

ॐ नमः शिवाय
Om Namah Shivaya
Jag hedrar gudomligheten i mig själv
* * *

När du är ensam eller i mörker önskar jag att jag kunde visa dig det kraftfulla ljuset inuti din egen varelse. Jag vill påminna dig om att vi alla består av gudomlig energi och att vi ska behandla varandra och oss själva därefter.
Du är fullkomlig som den du är.
Du är glädje, du är fröjd.

Jona i Alcudia den 5 maj 2016

Yoga-35

Yogapasset ger dig starka ben, smidig rygg och ståtlig hållning – energi, balans och fokus. Du får stryka att stå stadigt även när det blåser storm. Öva i din egen takt och känn in kroppen, tankarna och känslorna. Rör dig mjukt mellan ställningarna i takt med ditt andetag (vinyasa) eller stanna statiskt i varje position. Andas ujjayi pranayamOm du vill kan du tänka mantrat Om Namah Shivaya tyst för dig själv i takt med andetaget. Du tänker Om samtidigt som du andas in och Namah Shivaya samtidigt som du andas ut. Mantra för frid i hjärtat och glädje i sinnet.

shiva

Shiva är en av yogatraditionens viktiga symboler för visdom, men också en mycket komplex och motsägelsefull
 figur. Shiva är både kvinna och man, trancendent och immanent, kreativ skapare och destruktiv förstörare, god och ond, liv och död, asketisk yogi 
och en symbol för fruktbarhet. Shiva härjar, härskar, skapar. Hen dansar oberörd genom universum i kretsloppet mellan dag och natt. Shiva är symbolen för spelet mellan ljus och mörker  – balansen i livet.