De bästa växtbaserade proteinkällorna på planeten är… Jo och detta är en gammal matbild, armen min är nuförtiden ogipsad!

Finns det en större kontrovers inom hälsoträsket än debatten mellan veganen och allätaren? För att inte tala om den eviga debatten om protein? Jag hör ofta: ”Jona – det finns inte en chans i världen att du får i dig tillräckligt med protein från grönsaker”. Jag överlever bra på grönskar och har mina orsaker att inte äta kött, men påstår inte att det växtbaserade sättet att leva är det enda sättet. Alla må välja sin individuella väg. I dag vill jag i all ödmjukhet och högtidlighet avslöja varifrån jag får ”tillräckligt mycket protein”. Mina bästa råa växtbaserade och mest pålitliga proteinkällor är……. Plats för en trummvirvel tack!

groddar

Groddar & skott

Groddar är näringsmässiga kraftpaket med 20-35% protein. Extra bonus är att de dessutom är fyllda med vitaminer och mineraler. Mungbönor är perfekta att grodda. Tre dagar efter blötläggning och daglig sköljning är de klara och innehåller 24 gram protein per 100 gram. Ärtskott innehåller 25% protein.

grönkål

Mörkgrönt!

Mörkgröna grönsaker tjänar mina proteinbehov och ger min kropp en skön mix av kalcium, klorofyll, vitaminer, mineraler och aminosyror. En påse spenat slinker lätt ner varje dag! Broccoli innehåller 45% protein. Spenat innehåller 30% protein. Grönkål innehåller 45% protein.

frön

Nötter & Frön

Nötter & Frön är innehåller förutom protein även hälsosamma fetter. Detta är inte min viktigaste proteinkälla, men ett bra tillägg och fint att pipmpa frukten med. Hampafrön innehåller 20% protein och har dessutom en perfekt harmoni av omega 3,6 & 9 fetter. Pumpafrön är 21% protein. Mandel är 12% protein.

alger

Alger

Detta är stor lyx och dyrt och tillskott för den som är mycket fysiskt aktiv och har ett stort proteinbehov, alltså för den som tränar massor, som jag :-) Spirulina är 68% protein och hjälper även att avgifta kroppen. Även fylld med vitaminer och essentiella fettsyror. Chlorella är 60% protein och är anses reparera vävnader. Har lite svårt för havssmaken, men mixar och gömmer i mina smoothies.

Allt Gott!

Jona

 

  1. Tack för lektionen! Användbart även i min värld – omgiven av köttätare i tron att proteinet enbart finns där. Skönt att bilden har år på nacken – blev lite orolig där…..

    1. Ahaaa, blir till att käka rätt mycket spenat då med andra ord, tack Åsa, ska tänka på att öka dosen :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.