Lugnande andning

Tryck tummen mjukt mot höger näsborre. Andas ut och in genom vänster näsborre. Lugnt och mjukt in och ut genom näsan. Andas alltså djupandning bara genom vänster näsborre. Långsamt och djupt. Att andas genom vänster näsborre motverkar stress och spänningar och är ett bra botemedel att ta till om vi  känner oss upprörda, irriterade eller arga. Andetaget hjälper oss nämligen att finna balansen, lugna ner tankarna och ”kyla ner” ett upprört sinne.

januari 6

Parasympatiska nervsystemet

Den kylande och lugnande effekten kommer sig av att vänster näsborre är kopplad till det parasympatiska nervsystemet. Vårt parasympatiska nervsystemet aktiveras nämligen när kroppen är i vila – inte stressad.

januari 1

Lugnande och avslappnande

Hjärtverksamheten minskar
Blodtrycket sjunker
Nivån av stresshormoner sjunker och “må-bra”-hormonet oxytocin ökar
Matsmältningen stimuleras
Kroppens läkningsprocesser förbättras

januari 3

Sömnproblem

Andning genom vänster näsborre är ett bra knep att ta till även när vi har svårt att somna eftersom det verkar lugnande och avslappnande. Ligg på höger sida, tryck tummen mot höger näsborre. Ta 10 lugna djupa andetag genom vänster näsborre.

januari 2

 Överkurs

Att andas genom vänster näsborre påverkar höger hjärnhalva, som anses vara kopplad till kreativitet, fantasi och konstnärlighet. När vi behöver komma i kontakt med vår konstnärliga sida eller lösa ett problem som kräver kreativitet, så kopplar andning genom vänster näsborre oss med den högra hjärnhalvan :-)

Länge Leve fantasi!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.