Yogisk filosofi bygger på Advaita. Advaita kommer ur vedanta, som är ett av Indiens sex filosofiska system. Jag tycker att det är krångligt som sjutton att med min begränsade hjärna förklara och förstå extremt avancerade yogiska teorier, men jag gör ett ärligt försök :-)

iblomma på fat

Livet är ett spel….

…och vi har blivit givna en speciell roll i det här drömspelet. Enligt Advaita kan man se på livet som ett slags skådespel. Verkligheten är den “Obegränsade Kreativa Kraften” men vi människor är bara medvetna om skådespelet. Allt vi pysslar med är bara ett spel, en lek. Att skaffa viktiga jobb, pengar och ägodelar hör till spelet. Vi tror att att skådespelet och skådespelarna är på riktigt, när det egentligen bara är en låtsaslek. Ett lajvspel :-)

jona 5 okt 14 083-1

Fånge i Filmen

Tänker ibland på filmen Matrix. I början av filmen erbjuds huvudkaraktären ett piller: ”Om du sväljer det här pillret kommer du att vakna upp ur din drömvärld och se sanningen exakt som den är. Ingenting kommer någonsin mer att vara sig likt. Världen som du känner den kommer att upphöra att existera”. Huvudkaraktären erbjuds också att fortsätta sova kvar i okunskap genom att ta ett annat piller.

idien 281

Freedom

Enligt Advaita är vi alltså alla skådespelare i ett skådespel. Varje morgon trycker vi på Play och kör igång. Men om vi väljer att ta pillret kan vi vakna och få en glimt av verkligheten som den är. Obegränsad. Evig. Villkorslös. Obunden. Fri. Men vi behöver inget piller. Genom meditation kan vi alla få en glimt av sanningen.

jona 5 okt 14 282-1

So far so good

Alla människor har en mycket speciell roll i skådespelet. Min roll är att t.ex. spela arkitekten från Finland, som blev yogalärare och som tävlar i IRONMAN på fritiden. Allt jag kan göra är att spela min roll så gott jag kan utan att vara överdrivet oroligt för konsekvenserna, konsekvenserna ligger ändå inte i mina händer… Ja eftersom jag bara är en skådespelare i ett skådespel :-)

jona 5 okt 14 293

Sattva Rajas TAmas

Vidare säger man att det finns tre olika kvaliteter som är beståndsdelarna i vår materiella värld. Beståndsdelarna kallas Maha Gunas, Stora Gunas. Dessa är Sattva, Rajas och Tamas.

Sattva – Klarhet, lätthet, renhet, frid, balans – luftens och vindens princip.
Rajas – Kraft, energi, vilja, förändring, rörelse – en eldig brinnande princip.
Tamas – Tröghet, slöhet, lättja, stabilitet – en mer jordnära princip.

Dessa tre beståndsdelar utgör allt skapat (den materiella verkligheten) och vi upplever livet genom de här kvaliteterna.

jona oktober 418

 Vata Pitta Kapha

När vi pratar om dessa beståndsdelar inom oss människor använder vi begreppen vata, pitta, kapha. Dessa är våra tre doshor, som används inom ayurveda för att sätta människor i olika kategorier och fack ;-)

Vata – lätta, snabba, mycket rörelse, förändring, oro
Pitta – aggressiv, gå-påig, fysisk, energisk, kraftfull, temperament
Kapha -stabila, pålitliga, jordnära, starka, men kan bli lite slöa

Vi kan använda oss av kunskapen inom Ayurveda och våra doshor mycket praktiskt i vår yogautövning.

lejon

Du är Unik och  Bra som du Är

Alla har vi en egen kombination av dessa tre doshor, som är unik, som är helt perfekt, vi behöver alltså inte göra något för att förändra oss, utan det handlar om att acceptera . Har man väldigt mycket Vata i sin personlighet skall man kanske inte göra övningar som gör en väldigt ut-spacad. För att dämpa elden, kanske man inte ska göra jättemycket navelpumpningar om man är mycket av en Pitta. Är man mest Kapha kan det vara bra med övningar som ökar energin.

maj 401

Bara Balansera

I grund och botten handlar det dock om att vara nöjd med den kombinationen av doshor man har och att inte försöka förändra någonting. Bara balansera det som är i obalans.

Vårens yogakurs handlar om att göra yogaövningar som passar oss perfekt beroende på vår egen unika personlighet! Anmäl dig gärna till kursen här!

Jona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.