Rörelse gör hjärnan stark. När vi tränar skapas det godsaker i hjärnan som inger en känsla av välbehag. Jag hittar inte på detta, för forskning finns. Personligen känner jag glädje i vardagliga små ting. Och jag får fokus. Att vistas i naturen gör mig speciellt euforisk. Speciellt på hösten. Jag tror på naturens kraft och hjärtats slag!

Vad skapas i hjärnan när vi springer eller yogar? Svar: Dopamin. Dopaminet har många viktiga effekter på frontalloben (som sitter bakom pannan). Det är frontalloben och särskilt dess främre del prefrontala cortex som bestämmer i hjärnan. Prefrontala cortex är hjärnans “chef” och dess mest utvecklade del. Förmågan att sätta upp och fullfölja långsiktiga mål istället för att bara reagera på impulsen finns där. Likaså avancerade tankemässiga funktioner som abstrakt, matematiskt och logiskt tänkande. Det är också i högsta grad frontalloben som styr vår koncentration. Man kan lite förenklat se det som att vi har mer turbulens i djupare delar av hjärnan. Längre in är det mer kaos. Frontalloben fungerar likt ett filter som tar bort brus och ställer in hjärnan på koncentration.

  • Dopamin är ett naturligt koncentraionsmedel i hjärnan som stänger av bruset. Med mer dopamin finjusteras hjärnans system av koncentration och belöning. Vi får lättara att koncentrera oss och känner större tillfredsställelse.
  • Motion är bra för koncentration då fysisk aktivitet höjer nivån av dopamin. Dopaminnivåerna ökar efter träning och ligger på en högre nivå en eller ett par timmar. Detta betyder att du upplever skärpa, fokusering och lugn efter att du har tränat.
  • Du mår bättre.
  • Du får lättare att koncentrera dig.
  • Bruset tystnar.

Varma höstkramar

Jona

  • Boktips: Hjärnstark av Anders Hansen, läkare, psykiatriker och ekonom.
    Walter Mische, amerikans psykologiproffessor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.