Vi strävar efter att ha ett fritt flöde av Prana (livsenergi) i kroppen genom att sitta korrekt. När vi har en fin hållning, när ryggen och nacken är sträckta, underlättar vi för detta flöde.

skräddare

Inom yoga är detta mycket centralt, eftersom kundalinienergin anses strömma genom ryggraden. När vi sitter bra ökar dessutom blodcirkulationen till huvudet och hjärnan. Tallkottkörteln och hypofysen fungerar bättre. Ställningen påverkar oss även mentalt – när vi hänger, blir vi hängiga.

lätt meditationsställning

Lätt meditationsställning (Easy pose, Sukasana)

Det finns tre varianter av lätt meditationsställning som vanligtvis används i övningarna och meditationerna inom kundaliniyoga.

Variation ett – Dra den ena foten intill ljumsken. Placera den andra foten framför. Räta upp ryggraden. Fötterna kan arrangeras i valfri ordning.

Variation två – Dra in hälen nära ljumsken. Arrangera den andra foten ovanpå så att den vilar på vaden. Se till att trycka den nedre delen av ryggen framåt. (Ryggen kommer att ha en tendens att vilja glida bakåt).

Variation tre – Placera ena foten under motsatt knä och dra den andra foten under det andra knäet. (Klassisk skräddarställning). Sträck ryggraden upp och tryck den nedre delen av ryggen en aning framåt.

nacklås

Kontrollpunkter: Rak rygg, men inte spänd utan avslappnad. Håll nedre delen av ryggen en aning framåtlutad så att den övre delen av ryggraden blir rak. Lyft upp bröstet och håll ett mjukt nacklås. Tyngden vilar på sittbenen. Låren skall vara nedanför höftkulan. Känn var du har din höft och få knäna nedanför. Benen är så nära kroppen som möjligt. Håll indraget bäcken. Bäckenet skall fram och inte falla bakåt. Då faller nämligen hela ryggen bakåt.

peptalk

Ha tålamod: Det är inte vanligt i vår kultur att sitta på golvet, så det är förståeligt att det är svårt och stelt till en början. Ben, bäcken, rygg styvnar till av vår livsstil. Undvik att kämpa – försök att slappna av.

Använd en meditationskudde: Vi är varken duktiga eller bra yogapeople om vi sitter på en pytteliten obekväm kudde eller för att vi inte har någon kudde alls. Det är bara dumt och ett tecken på att vi inte vill ge vår kropp det bästa stödet den kan få. En stor njurformad kudde är bäst för den ger stöd för ryggen men även för benen. Den är lagom hög och stoppad med bovetagn. Det finns även mindre modeller och runda. En helt vanlig hårt stoppad kudde går också bra, eller två mindre. Att vika en ullfilt till kudde fungerar också. Känn efter vad som passar dig bäst. Prova dig fram!

lotus

Lotus – (Lotus pose, Padmasana) Lotusställningen kräver mer flexibilitet och är inte lika skonsam mot knäna som  lätt meditationsställningen. Sitt med benen utsträckta. Sära på benen. Böj på vänster ben och lyft upp vänster fot på höger lår. Böj höger ben och placera höger fot ovanpå vänster lår. Sträck på ryggen. Lyft upp bröstet. Pressa lägre delen av ryggen lite lätt framåt. Denna ställningen blir som ett lås, du blir fastlåst på plats. Det finns väldigt få övningar eller meditationer som kräver denna ställning.

halvlotus

Halvlotus – (Half lotus, Ardha Padmasana) Lika lotusställningen, men vi lyfter bara upp en fot på låret.

klippställningen
Klippställningen (Rock pose, Vajrasana) – Sitt på hälarna. Håll ryggen rak. Bra för matsmältningen, anses kunna smälta klippa. Gör oss också stabila och solida som klippa.
Lycka till med din meditation!
Jona

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.